DPS u usponu, bitka za pol poziciju u opoziciji

  • 2 sedmice pre
  • 380 pregleda
  • Izvor: pobjeda.me

NajnovijeNajčitanijeDPS u usponu, bitka za pol poziciju u opoziciji22.05.2020. 07:50Marković: Podjele nisu nestale, otpor crnogorskoj suverenosti…21.05.2020. 20:45Vlada Srbije sa 1,64 miliona pomaže srpska udruženja u Crnoj Gori21.05.2020. 20:27Podjele koje traju četrnaest godina21.05.2020. 19:33Prikaži sve vijesti

Demokratska partija socijalista i stranke u vlasti nalaze se u najboljoj političkoj poziciji uoči raspisivanja parlamentarnih izbora koji bi trebalo da budu održani najkasnije do kraja septembra.

DPS kao i koalicioni partneri Socijaldemokrate, Bošnjačka partija, albanske stranke i Liberalna partija su na najboljem putu da valorizuju politički kapital: odlično upravljanje od strane Vlade i zdravstvenih ustanova pandemijom korona virusa. Cifre govore sve: Crna Gora je iz pandemije izašla praktično neokrnjena sa minimalnim ljudskim gubicima, a brojke su u rangu sa državama koje su se u svijetu najbolje izborile sa tom pošasti: Vijetnamom, Novim Zelandom i Tajvanom. Uz to, najavljeno proglašenje Crne Gore kao korona-fri destinacije je vjerovatno najbolja moguća reklama za državu i promovisanje turističke privrede, što će uticati da se nezapamćena ekonomska kriza u najavi uspješno amortizuje.

Istraživanja

Sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su stranke vladajuće koalicije zajedno poboljšale politički rejting od tri do pet procenata tokom pandemije, a da li će tako ostati zavisi od narednog izazova a to je sukob sa SPC i partijama prosrpskog političkog bloka o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Namjerno kršenje mjera NKT od strane crkvenih velikodostojnika SPC i vjernika, pa zatim privođenje episkopa Joanikija, zaoštrili su ponovo odnose sa Beogradom, podignute su tenzije, a prosrpski korpus je ponovio zahtjeve za litijama, koji su u periodu pred pandemiju korona virusa ugrozili rejting vladajuće koalicije. Zahtjevi za litije pratili su i pokušaji destabilizacije države blokiranjem saobraćajnica od strane pristalica SPC, ali su efikasnom reakcijom države spriječeni veći nemiri i incidenti.

Istina, na ruku DPS-u i vladajućoj koaliciji ide i činjenica da je ideja bojkota izbora, koju su lansirale Demokrate Alekse Bečića, definitivno propala, imajući u vidu najavu Demokratskog fronta da će sigurno izaći na izbore. Ta najava je poremetila koncepciju dijela opozicije koja je nadu u povećanje rejtinga vidjela i u potencijalnim pregovorima sa DPS-om o izbornom zakonu. Imajući u vidu najavu najjačeg opozicionog konstituenta, jasno je da će potencijalni pregovori biti lišeni ucjena i političkog nadgornjavanja, pa je realno očekivati i dodatno poboljšanje izbornog okvira.

DPS bi na naredne izbore, po prvi put nakon 2012. godine, mogao izaći i u koalicionom aranžmanu, što se ozbiljno razmatra u vrhu stranke. Ima ideja, koje nijesu u manjini, da bi to mogao biti Savez za Evropu, široka koalicija, koju je kao inicijativu prije pandemije ponudio zamjenik predsjednika DPS-a i premijer Duško Marković.

Po tom scenariju, koji se razmatra kao ravnopravan, ta potencijalna koalicija bi sigurno računala na odličan rezultat na parlamentranim izborima.

Zaštitnik

Demokratski front je nakon niza politčkih faulova tokom pandemije, što je uticalo na pad političkog rejtinga, promovisao jasnu strategiju: iskoristiti sukob SPC sa državom o Zakonu o slobodi vjeroispovojesti, predstaviti se jedinim i ekskluzivnim ,,zaštitnikom“ crkve i radikalizacijom, prijetnjama građanskim ratom – podići politički rejting nauštrb ostatka opozicije.

Najavljene litije, koje će sigurno biti održane, sa velikim brojem građana, nakon ukidanja mjera, DF će predstaviti kao sopstvenu političku platformu, čiji je ključni cilj imati pol poziciju, odnosno biti najjači u opoziciji.

U tu svrhu skovan je plan koji je lider Nove Andrija Mandić objelodanio pred Aleksandrom Vučićem: sve srpske organizacije da zajedno nastupe u koaliciji na jednoj listi. Na toj listi osim DF-a mnogi vide i one koji su redovni na sastanku sa predsjednikom Srbije: Ujedinjenu Crnu Goru Gorana Danilovića, Pravu Crnu Goru Marka Milačića, a vjerovatno i ,,građanski“ SNP Vladimira Jokovića.

Ključni izazov će biti sastaviti listu jer svoje mjesto očekuju i brojni predstavnici kulturnih institucija Srba.

Ipak, najava DF-a da će izaći na izbore bez dogovora sa ostatkom opozicije o definisanju izbornih uslova izazvala je reakciju pojedinih opozicionih krugova koji su optužili Mandića za saradnju sa DPS-om, pa se i na društvenim mrežama i stranicama pod kontrolom dijela opozicije pojavila lažna legitimacija lidera Nove kao službenika ANB-a.

Demokratska Crna Gora Alekse Bečića je suočena sa krunjenjem rejtinga od strane DF-a, koji se ,,jašući“ na nacionalnoj platformi nameće kao ključna opoziciona grupacija.

Demokrate očigledno plaćaju političku cijenu zbog neobjašnjivog, djetinjastog insistiranja na bojkotu parlamenta. Bečić više ne može da bude lider opozicije, a njegov plan koji uključuje pet tačaka: bojkot parlamenta, bojkot izbora, definisanje minimalnih izbornih uslova, međusobno nenapadanje opozicije, kao i sinhronizovano djelovanje – niko od opozicionih stranaka nije čak ni ozbiljno razmatrao. Na rejting Demokrata uticao je svakako i gubitak vlasti u Kotoru kao i svađe sa DF-om u Budvi i vjerovatan gubitak vlasti u metropoli turizma.

Bitka za cenzus

GP URA Dritana Abazovića se nakon konstruktivnog ponašanja tokom pandemije, gdje je nudio jako dobra rješenja, nije baš najbolje snašao u periodu koji je pratila normalizacija.

Ponuda o odgađanju izbora za 2021. godinu, koju je lansirao njihov potpredsjednik, osim što je neustavna, nije naišla na prijem kod ostatka opozicije, pa je brže-bolje lansirana ideja o ,,savezu političkih stranaka i intelektualaca“.

Procurela je i u njima bliskim medijima i platforma koja predviđa zalaganje za ,,sistem otvorenih lista, sprovođenje lustracije, otvaranje tajnih dosjea, reformu ekonomskog, obrazovnog i zdravstvenog sistema i donošenje zakona o porijeklu imovine“. Ukoliko Ura nastupi samostalno, čeka je i žestoka bitka za prelazak cenzusa od tri odsto.

S obzirom na udaljenje pozicije teško je očekivati Socijaldemokratsku partiju u tom savezu. Nakon promjene stranačkog rukovodstva, SDP je kroz energiju nove predsjednice Draginje Vuksanović-Stanković osvježila politički prostor što je rezultiralo i hrabrom, ali ispravnom odlukom: podrškom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti čime se SDP nakon godina saradnje sa prosrpskim političkim korpusom ponovo etablirala kao suverenistička stranka. Način nastupa ove izvorne suverenističke stranke će determinisati dalju političku sudbinu, ali u vrhu stranke računaju na siguran ulazak u parlament.

Zapaljiva retorika lidera DF-a kao i prijetnje građanskim ratom i neprimjereno ponašanje u parlamentu će se, po zakonu spojenih sudova, sigurno preliti i na predizbornu kampanju, koja će biti vjerovatno najprljavija u posljednjih 20 godina. Osim zapaljive retorike na relaciji vlast – opozicija, treba očekivati i prljavu kampanju unutar same opozicije, pogotovo između lista koje će predvoditi DF i Demokrate jer dijele bitan dio biračkog tijela. Sigurno nas očekuje vruća politička jesen.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.