Drugi dan BOŽIĆA: Danas se obilježava Sabor PRESVETE BOGORODICE

  • 3 mjeseca pre
  • 144 pregleda
  • Izvor: kolektiv.me

Vjernici SPC slave danas, na drugi dan Božića, Sabor Presvete Bogorodice i časte se sa najbližima, uz obavezno “Pomoz’ Bog”.

Crkva na današnji dan odaje slavu Presvetoj Bogorodici, majci Isusa Hrista.

Njenim saborom se naziva ovaj praznik zato što se danas sabiraju (okupljaju) svi vjerni, da proslave Bogorodicu i njenog sina ali i međusobno, van doma, podijele radost Božića.

Na ovaj dan, koji je drugi dan Božića, obilaze se prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću.

Drugi dan Božića, narod kaže, trebalo da se posvetite šetnji i posjeti prijateljima i kumovima, jer “ko ima prijatelje, bogat je čovjek”.

Kako je običaj da se za Božić ostaje kod kuće i da se prvi dan ovog praznika provodi sa porodicom, drugi dan je bio vrijeme kada se obilaze rođaci, prijatelji i kumovi.

Vjeruje se da se na današnji dan mire i oni koji su godinama u zavadi i da nije dobro bilo koga otjerati sa kućnog praga.

Danas, za prazničnom trpezom koja je još uvijek postavljena, svi su jednaki i u zdravlju i veselju slave najradosniji praznik hrišćanstva.

Ovaj praznik ima korijene u ranom hrišćanstvu, i jedan je od mnogih posvećenih Bogorodici (Velika Gospojina, Pokrov presvete Bogorodice…).

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.