Društvo prijatelja rijeke Tare: Poslednjih godina krivolov od hobija i lovačke strasti prerastao u biznis prodaje mesa divljači ekskluzivnim restoranima na primorju

    3 sedmice pre 197 pregleda

Društvo prijatelja rijeke Tare, NVO koja već 30 godina djeluje na području kanjona Tare i ima iza sebe niz realizovanih projekata iz oblasti ekologije i borbe protiv krivolova daje svoj osvrt na na jučerašnji gnusni događaj krivolova u kanjonu Tare i području NPD.

Kroz svoje dugogodišnje djelovanje jasno smo zaključili da su najopasnije i najorganizovanije krivolovačke strukture obavezno bile u nekoj vrsti povezanosti sa strukturama policije, pojedinih organa izvršne vlasti i visokoprofitabilnog biznisa.

Poslednjih godina imamo situaciju da je sam krivolov od hobija i lovačke strasti prerastao u biznis prodaje mesa divljači pojedinim ekskluzivnim restoranima na primorju koji se čak na određene načine i reklamiraju. Zašto nadležni organi nikada ne pokucaju na njihova vrata i ne utvrde porijeklo tog mesa. Slično je i sa pastrmkom iz tzv. divljeg ulova koja dostiže desetostruko veću cijenu u restoranima od one iz ribnjaka.

Kanjon Tare kao zona sa posebnim režimom zaštite nekada je bio gusto naseljen divokozama, srnama i drugom divljači a sada je njihov broj na granici istrebljenja. Ovo zahvaljujući tome što su stijenski masivi kanjona koji su omiljeno stanište ovih životinja izloženi pogledima i puščanim cijevima krivolovaca sa regionalnog puta Mojkovac-veliki most na Tari. Pri krivolovu koriste se razne vrste ličnih ali i privrednih vozila a na pomenutom putnom pravcu policija ne vrši nikakve kontrole lica i prtljaga u vozilima. Zahvaljujući ovakvom nemaru pored desetkovanja fonda divljači izgubljen je na žalost prije dvije godine i jedan mladi ljuski život prilikom pada niz stijene tokom krivolova u ranim jutarnjim časovima.

Lovočuvarska služba Nacionalnog parka Durmitor koja je plaćena i tehnički opremljena ispod svakog minimuma za tu vrstu posla ulaže danonoćne napore da pomenutim pojavama stane na put. Međutim uz do sada slabašnu pomoć policije i pozamašne opstrukcije tužilaštva njihovi napori ne daju željene rezultate.

Pozivamo medije da pomno prate put svake pojedinačne prijave od podnosioca do tužilaštva i da se prema tužiocima koji otvoreno stanu na stranu krivolovaca pokrenu određeni postupci kao i javna prozivka.

Preispitati na koji način najbrutalniji krivolovci legalno dolaze u posjed ubojitog oružja.Vjerovatno dobijanjem nezasluženih uvjerenja o položenim lovačkim ispitima i to od strane korumpiranih komisija za polaganje lovačkog ispita. Izvršiti detaljnu reviziju svih izdatih uvjerenja, sastava komisija i gdje se nađe osnov reagovati po zakonu.

Nacionalni parkovi, Ministarstvo koje gazduje šumama i lovištima, MUP, mediji i NVO-i da uspostave brz i efikasan način operativnog djelovanja radi suzbijanja razbuktalog krivolova.Da se iz budžeta države,zatim kroz IPA i druge projekte pribave sredstva kojima bi se zaštitne službe opremile i platile tako da budu potpuno efikasne.

Predsjednik DPRT Miroslav Šljivančanin

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 20816 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8336 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7604 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7543 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7301 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7223 pregleda
%d bloggers like this: