Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona

    2 sedmice pre 118 pregleda Izvor: Portal DAN

Država je danas, na Montenegroberzi, kupila tri miliona i 340 hiljada akcija Elektroprivrede Crne Gore.

image

Kako je juče saopšteno tokom sjednice Vlade, crnogorska Vlada planira da kupi akcije Elektroprivrede za 15 miliona eura putem berzanske prodaje koja je zakazana za sjutra, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović na današnjoj sjednici.

„Smatram da bi bila šteta za EPCG da, zbog tokova novca i likvidnosti, dopustiti da se otuđe akcije kompanije u kojoj je država vlasnik 88 odsto i da zato postoji potreba da država, ako je to moguće otkupi sa 15 miliona eura do 28 odsto ponuđene vrijednosti akcija, imajući u vidu da je ovo mnogo niža cijena od prethodnih prodaja“, rekao je juče Damjanović.

EPCG je prodavala deset odsto svojih akcija, odnosno ukupno 11,81 milion dionica. Kako je saopšteno ranije iz Montenegroberze, početna cijena po akciji je 4,49 eura.

image

„Ako neko ima dilema vezano za ovaj posao i pita zašto država izdvaja sredstva za ovo, ponavljam sa 15 miliona eura možemo da kupimo 3,34 miliona akcija što je 28 odsto ponuđene vrijednosti. Ovo je legalan, zakonit i transparentan posao, u kojem država pospješuje likvidnost tog preduzeća“, objasnio je Damjanović.

Prema njegovim riječima, na taj način država onemogućava da se pojavi još neki kupac na berzi koji bi kupio eventualno još deset odsto akcija, ušao u vlasničku strukturu, imao pravo na članstvo u bordu direktora i možda ograničavao strateške odluke države u vezi sa kompanijom.

„To je jedini mogući način da se negdje utiče na bilanse EPCG, jer bi poništenjem akcije EPCG indirektno bila nanešena šteta državi. Onemogućićemo na ovaj način da akcije kupi neko treći po cijeni koja je duplo niža od tržišne“, rekao je Damjanović.


PV Informer
%d bloggers like this: