Država nije imala pravo da raskine ugovor na ovaj način

    2 sedmice pre 285 pregleda Izvor: pobjeda.me

Nakon što se u martu sutkinja Privrednog suda Nataša Bošković oglasila nenadležnom u sporu koji je Vektra Jakić vlasnika Dragana Brkovića pokrenula protiv države tražeći da se utvrdi da je ugovor o koncesiji za šume i dalje na snazi, Upravni sud je u postupku koji je paralelno vođen, utvrdio da ga je država nezakonito raskinula.

Prethodno je na snazi od septembra 2019. godine bila privremena mjera kojom je Vektri bilo omogućena eksploatacija šuma do pravosnažnog okončanja spora pred Privrednim sudom, ali je vijeće tog suda nedavno ukinulo zbog, kako je navedeno, novih okolnosti koje su u međuvremenu nastupile. Jedna od njih bila je vezana i za prethodni stečajni postupak, koji je trajao duže od godinu i po. Nedavno je okončan prvostepenom odlukom predsjednika ovog suda Blaža Jovanića koji je odbio zahtjev Uprave prihoda i carina i utvrdio da se nijesu stekli uslovi da se u Vektri Jakić otvori stečaj.

Vijeće sudija Upravnog suda Fadila Kardovića, Svetlane Radošević i Vojina Lazović, usvajujući Vektrinu tužbu poništilo je rješenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kojim je u julu 2019. potvrđena odluka Uprave za šume da raskine ugovor potpisan 2007. godine.

– Iz osporenog rješenja o raskidu, ne može se sa sigurnošću utvrditi osnov, zakonski ili ugovorni koji bi dao za pravo Upravi za šume da raskine koncesioni ugovor na način kako je to učinila, jer član 53 Zakona o koncesijama i članovi 6,11 i 18 Ugovora, obzirom na odredbe ugovora, kojima je regulisano rješavanje sporova ugovarača koji mogu nastati iz ovog ili povodom ugovora, ne upućuju na takvu mogućnost- stoji u odluci.

Ministarstvo će, kako je navedeno u odluci, u ponovnom postupku u skladu sa presudom donijeti novo zakonito rješenje.

Odluku Upravnog suda ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović ocijenjuje je kao pokušaj da se koncesionaru koji duguje državi više miliona eura omogući nastavak dalje devastacije prirodnih resursa. Tvrdi da je dosadašnja sudska praksa u istovjetnim predmetima bila potpuno suprotna, te da je sud smatrao zakonitim i osnovanim takav raskid ugovora.

– Sud navodi da se nije bavio provjerom činjeničnog utvrđenja i razlozima za raskid, odnosno neplaćanjem obaveza i nedostavljanjem garancija. Iako su upravo neplaćanje koncesione naknade i nedostavljanje garancije razlozi koji su i zakonom i ugovorom predviđeni kao osnovi za jednostrani raskid ugovora sud nije smatrao da je potrebno da iste dovede u vezu – saopštili su iz Stijovićevog resora.

Ukazao je da su tokom upravnog postupka iz Vektre tražili da se prekine postupak smatrajući Privredni sud nadležnim.

– U međuvremenu Privredni sud se u tom predmetu oglasio nenadležnim nakon što je 19 mjeseci držao na snazi privremenu mjeru koja je Vektri omogućavala samovlašće u šumama za čije korišćenje nije plaćala naknadu – rekli su iz ministarstva.

Vektra Jakić je, kako navode, jedan od najvećih poreskih dužnika koji samo za koncesionu naknadu duguju 8,5 miliona eura sa kamatama, pa se pitaju šta je još potrebno da bi sud smatrao da postoji osnov za raskid ugovora.

– Ova presuda od velikog je značaja jer može imati uticaj na mogućnost daljeg raspolaganja drvnom masom na području koje je koncesionim ugovorom ustupljeno Vektri, a gdje država već trpi velike gubitke. Uprkos svemu, Ministarstvo će preduzeti sve što je u njihovoj moći da zaštiti jedan od najznačajnijih prirodnih resursa koji čini značajan potencijal za razvoj domaće privrede i povećanje bruto domaćeg proizvoda – saopšteno je iz ministarstva.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 21719 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8366 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7693 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7563 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7326 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7293 pregleda
%d bloggers like this: