Država vaga o Sputnjik lajt vakcinama

    1 mesec pre 259 pregleda Izvor: vijesti.me

Još nije poznato da li će i kada u Crnu Goru da stigne vakcina Sputnjik lajt, koja se daje u jednoj dozi, a za koju je proizvođač prije mjesec i po predložio da se koristi kao treća doza kod ljudi koji su već imunizovani.

”Vijestima” je nezvanično saopšteno da se još čeka odluka Crne Gore o detaljima nabavke te vakcine, uprkos tome što je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović u avgustu najavila da će naša Vlada u najskorijem roku obaviti potrebne procedure za uvoz Sputnjik lajta. Izvori tvrde da će konačnu riječ o nabavci ove vakcine dati Nacionalno savjetodavno tijelo za imunizaciju (NITAG). Navodno, crnogorska i ruska strana prvo su pregovarale o nabavci oko pola miliona doza ove vakcine, zatim su eksperti iz NITAG tražili da se uveze oko 300.000, pa oko 150.000 ovih doza, a konačna odluka još se čeka.

Iz Ministarstva zdravlja su odgovorili da kontinuirano pregovaraju sa proizvođačem ove vakcine o nabavci, količini i terminima dolaska doza Sputnjik lajt.

”Čim svi detalji ovog procesa budu finalizovani, javnost će biti obaviještena”, rekli su iz Ministarstva zdravlja.

Borovinić-Bojović se u drugoj polovini avgusta sastala s direktorom Instituta “Gamaleja” i tvorcem Sputnjik V vakcine Aleksandrom Gincburgom i profesorom Sergejem Boljevićem sa Sečuanskog fakulteta u Moskvi o nabavci Sputnjik lajt vakcina protiv koronavirusa.

Saopšteno je da je Gincburg upoznao ministarku zdravlja sa svojstvima vakcine Sputnjik lajt, koja se daje u jednoj dozi, njenim djelovanjem i efikasnošću i da je ministarka zahvalila ruskom naučniku na inicijativi za nabavku ove vakcine i istakla značaj postojanja još jedne vakcine u borbi sa COVID-19 infekcijom koja će biti dostupna crnogorskim građanima.

Rusija je početkom maja odobrila takozvanu laganu verziju glavne vakcine protiv koronavirusa, Sputnjika V, koja se daje u jednoj dozi, za razliku od osnovne verzije, koja se daje u dvije.

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), koji finansira proizvodnju vakcina, saopštio je da je Sputnjik lajt djelotvoran u 79,4 odsto slučajeva, a njegova verzija u dvije doze u 91,6 odsto.

Gincburg, koji je proizveo ovu vakcinu, tada je kazao da će ova verzija Sputnjika omogućiti “bržu imunizaciju većih skupina stanovništva i zadržavanje visokog nivoa imuniteta kod onih koji su preboljeli kovid”.

RDIF je predložio da se Sputnjik lajt koristi kao treća doza, nakon vakcinacije Fajzerom, što, kako je saopštio Gincburg, ima naučnu osnovu i pomaže da se poboljša efekat prve dvije doze.

Pojedine svjetske i evropske zemlje, kao što su SAD, Rusija, Izrael, Čile, Emirati, Velika Britanija, Francuska, Italija, Turska, Mađarska, Srbija odobrili su treću buster dozu vakcine protiv koronavirusa. Iz crnogorskog NITAG ranije je saopšteno da se uvođenje treće doze vakcine za sada preporučuje isključivo kod osoba koje pripadaju grupi klinički izuzetno osjetljivih osoba, a koje najmanje dva mjeseca nakon druge doze vakcine nijesu razvili antitijela.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je od bogatih država da odlože vakcinaciju trećom dozom sve dok svaka zemlja ne vakciniše najmanje 40 odsto stanovništva, dok je Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila u avgustu da procjenjuje potencijalnu buster dozu vakcina protiv koronavirusa, koja bi mogla da se da šest meseci nakon primanja druge doze.

EMA je ovog mjeseca započela procjenu zahtjeva za odobrenje primjene takozvane doze vakcine Comirnaty, proizvođača Fajzer, šest mjeseci nakon primjene druge doze kod osoba starijih od 16 godina.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27750 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11948 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11303 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10666 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10065 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9526 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9300 pregleda
%d bloggers like this: