Duško Šarić izašao iz hotelskog biznisa

    11 meseci pre 663 pregleda Izvor: vijesti.me

Pljevljak Duško Šarić formalno je izašao iz hotelskog biznisa nakon što se u februaru ove godine povukao iz kompanije “Spencer & hill team” koja upravlja bečićkim hotelskim kompleksom “Mediteran”.

Duško je rođeni brat Darka Šarića, navodnog balkanskog narko-šefa, a od septembra 2019. postao je ortak vjenčanom kumu – bivšem košarkašu Nikoli Pekoviću, te su njih dvojica imali po polovinu osnivačkog kapitala u toj kompaniji.

Da je napustio biznis, “Vijesti” su se uvjerile uvidom u Centralni registar privrednih subjekata, gdje ponovo sto odsto osnivačkog kapitala ima Peković, aktuelni predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore, kao što je imao i prilikom osnivanja kompanija.

Hotelski kompleks “Mediteran” je vlasništvo kompanije “Spencer & Hill” koja je u vlasništvu Pekovića.

Kumovi su prethodnih godina uspješno preko kompanije upravljali “Mediteranom”, o čemu svjedoče bilansi uspjeha predočeni u fuinansijskim iskazima koji su uredno dostavljani Upravi prihoda i carina.

Već prve godine zajedničkog poslovanja kumovi su zaradili 737 hiljada eura od upravljanja bečićkim hotelom “Mediteran”, 2021. firma je imala pozitivan rezultat od 309 hiljada eura, dok je prošle godine takođe bila u plusu od 525 hiljada eura.

Imovina kompanije iznosi 4,3 milion eura.

Peković je preko svoje firme “Spencer & hill” kupio 2017. “Mediteran” za osam i po miliona eura. Prethodno, postao je vlasnik i dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori – budvanskog “Top Hilla” i kotorskog “Maximusa”, koje je, po sopstvenom priznanju, kupio nakon što je u firmama koje su njima upravljale uveden stečaj.

Peković i Šarić imali su planove da rekonstruišu “Mediteran”, ali i da na mjestu akva parka i garaže u okviru hotelskog kompleksa izgrade hotel sa pet zvjezdica.

Pekovićeva firma je još u avgustu 2019. podnijela zahtjev, te priložila izmijenjeno idejno rješenje, nakon što je Služba budvanskog glavnog arhitekte odbila da izda saglasnost na tri kule od po 11 i 15 spratova, koje je trebalo da niknu uz samu Jadransku magistralu, između “Mediterana” i “Splendida”. Firma je smanjila za petinu kapacitete, pa je budući hotel trebalo da ima devet spratova u dvijema zgradama.

I dok su čekali da dobiju saglanost, a Opština sa svoje strane ćutala u vezi sa tim da aminuje idejno rješenje, odlukom Vlade Crne Gore uveden je moratorijum na planski dokument, Detaljni urbanistički plan “Bečići”, čime je gradnja zabranjena. Nakon što je minulog oktobra ukinut moratorijum, nije donošena odluka o zahtjevu.

Ingerenciju na davanje saglasnosti, imajući u vidu da je riječ o objektu većem od 3.000 kvadrata, sada ima glavni državni arhitekta.