Duvan uglavnom kupuju na crnom tržištu

    9 mjeseci pre 213 pregleda Izvor: RTCG

Oko 600.000 ljudi u zemljama bivše Jugoslavije kupuje duvanske proizvode na crnom tržištu, a po švercu cigareta i duvana BiH prednjači u regionu, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 21.000 ispitanika, pokazuje da je prometom duvana na crnom tržištu u zemljama regiona nanesena šteta poreskim prihodima od oko 306.7 miliona eura.

Istovremeno, krijumčari i ilegalni prodavci duvana ostvare profit od oko 200 miliona eura godišnje u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Kupovina duvana na crnom tržištu najveća je u BiH.

“U proteklih deset godina poreski gubici najviše se osjete u BiH i Crnoj Gori. Svaki drugi pušač u BiH kaže da kupuje cigarete na crnom tržištu zbog nižih cijena. Dvije trećine ispitanih navode da bi usljed povećanja životnog standarda prestali sa ilegalnom kupovinom cigareta”, ističe se u istraživanju.

Zbog toga BiH je u posljednjih 10 godina pretrpjela gubitak poreskih prihoda u visini od devet odsto BDP-a, Crna Gora od šest procenata, a Srbija i Hrvatska od po dva odsto BDP-a.

Ukupno 97 posto pušača u BiH je kao glavni razlog zašto su počeli kupovati na sivom tržištu bolja cijena duvanskih proizvoda.

Oko 66 posto građana u Bosni i Hercegovini slaže se da time uzrokuju značajnu štetu budžetu, a svaki drugi ispitanik prepoznaje da postoji veza između crnog tržišta duvana i drugih oblika kriminala.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6015 pregleda