Dva nevladina udruženja sugerisala više amandmana na Vladin Predlog zakona o medijima

    4 sedmice pre 118 pregleda Izvor: pcnen.com

Media Centar (MC) i Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) su saopštili danas da su u petak uputili 22 amandmana na Predlog zakona o medijima svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore.

Vladin Predlog zakona o medijima se nalazi u skupštinskoj proceduri, a rasprava o njemu očekuje se tokom ove sedmice.

Amandmanima se predlaže zaštita novinarskih izvora, obaveza organa javne vlasti da svim novinarima/medijima odgovore na upite u najkraćem roku, ukidanje prava države da finansira samoregulaciju, obavezno registrovanje svih medija (i portala), utvrđivanje pravila komentarisanja na portalima kako bi bio izbjegnut govor mržnje i hitno uklanjanje istih.

DPNCG i MC očekuju direktnu primjenu Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i slobode, i brisanje člana koji obavezuje novinare da otkriju izvore.

DPNCG i MC predlažu i da mediji posebnim aktom urede pitanja učešća novinara u postupku imenovanja ili razrješenja glavnog urednika, slobode rada,  prava i odgovornosti novinara, te uslovi i postupak po kojem glavni urednik i urednici imaju pravo na ostavku, uz pravičnu otpremninu u slučajevima takve promjene u vlasničkoj ili upravljačkoj strukturi medija koja dovodi do bitne promjene u programskoj osnovi ili programskom sadržaju tog medija (klauzula savjesti).

Takođe predlažu da se definiše proces finansiranja medija iz Fonda za medijski pluralizam, s tim da javni interes bude orijentir.

“Iako je DPNCG učestvovalo u izradi zakona kroz radnu grupu, a zajedno sa kolegama iz Media centra, Instituta za medije i Sindikata medija dostavilo i predloge tokom javne rasprave, predlog zakona dostavljen poslanicima isključivo je Vladin dokument”, navodi se u saopštenju ova dva nevladina udruženja.

Najnovije vijesti

SPOMENIK U KRUPICAMA

11.08.2020 23:27

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6322 pregleda