Dvanaest godina kako nas je napustio Toše Proeski

    1 godina pre 1640 pregleda

Na današnji dan, prije 12 godina, poginuo je makedonski pjevač Todor Toše Proeski. Pjevač kojeg je voljela cijela bivša Jugoslavija, život je izgubio u saobraćajnoj nesreći na autoputu kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

Prema prvim informacijama, uzrok nesreće je umor vozača, nepoštovanje saobraćajnih propisa i neprilagođena brzina.

Region je nakon pogibije Proeskog danima bio u šoku, a u Makedoniji ni danas ne jenjava velika tuga za superstarom koji je imao tek 26 godina tog 16. oktobra 2007. godine. Izdao je sedam albuma, a među najvećim hitovima izdvajaju se “Tajno moja”, “Ako me pogledaš u oči”, “Čija si”, “Pratim te”, “Igra bez granica”, “Soba za tugu”… 

Posthumno su izdata dva albuma. Predstavljao je Makedoniju na Evroviziji i važio za pjevača koji je bio omiljen među kolegama u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Proeskom je posthumno dodijeljena titula počasnog građanina Republike Makedonije. Makedonska pošta je u Kruševu, mjestu iz kojeg potiče, 15. decembra 2007. predstavila poštanske markice sa likom Tošeta Proeskog. Na Beoviziji 2008. dodijeljena mu je posthumno nagrada za životno djelo, a zatim je publika u centru Sava uz instrumentalnu pratnju Tošetovog sastava otpjevala pjesmu „Čija si“, prvog pobjednika ovog festivala i jedan od najvećih njegovih hitova. 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6795 pregleda