Džomić: Niko ne otvara rat, spor oko imovine svesti isključivo na sudsku instancu

  • 3 mjeseca pre
  • 210 pregleda
  • Izvor: pobjeda.me

Zakon o slobodi vjeroispovijesti stupa danas na snagu. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pored sadržaja, smatraju spornim i datum početka važenja tog zakona. Koordinator pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić za Prvu kaže da iz trenutne situacije treba izaći dijalogom.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu kako ih vrijeđa to što Zakon o slobodi vjeroispovijesti stupa na snagu na – Božić.

– Objavljen je 30. decembra u Službenom listu Crne Gore, stupa osmog dana od dana objavljivanja i to je na Božić, sedmog januara. I to je jedan veoma ružan način da se na takav način, najvećoj crkvi, sa najviše vjernika, državljana Crne Gore, čestita najradosniji hrišćanski praznik – Božić – poručio je Džomić.

Vođa pravnog tima Mitropolije crnogorsko primorske SPC tvrdi kako ne žele da budu, kako kaže, izvan niti iznad pravnog poretka.

– Ključna je poruka da ovdje niko ne otvara nikakav rat. Smatram da pod hitno treba otvarati dijalog, na jedna stručan, odgovoran način i ključne teme, poput ovih imovinsko pravnih sporova, svesti na isključivo sudsku instancu, kao što je i red – istakao je Džomić.

Atmosfera prije i nakon donošenja Zakona donijela je napetost Crnoj Gori. Poslanici DF-a pravili su nerede u Skupštini, stizale su grube optužbe iz vrha države susjedne Srbije, vjernici su izašli na ulice. Pljuštale su uvrede i zapaljive poruke preko prosrpkih i srpskih medija.

Iz Vlade kažu kako je namjera države da na savremen način uredi odnos sa vjerskim zajednicama. Ostale, osim SPC-a, generalno su iskazale pozitivan stav prema, kako su rekli, svakoj promjeni u odnosu na Zakon iz 77.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi Zakon doživljavaju kao atak na imovinu, uprkos uvjeravanjima iz Vlade, da to nije cilj.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.