Mali Oglasi
EXIT

Edita podnijela tužbu: “Da sam znala da beba ima Daunov sindrom, NE BIH GA RODILA”

  • 3 mjeseca pre
  • 364 pregleda

Edita Mortel (Edyta, 33), čiji je sin Aleksander rođen s Daunovim sindromom, tuži britanski Zavod za javno zdravstvo tražeći odštetu od skoro dva miliona eura zato što ljekari nisu sproveli testove koji bi pokazali da će njen sin biti rođen s Daunom.

– Da sam to znala, sigurno bih prekinula trudnoću – kaže Mortel.

Edita, koja je zatrudnjela 2014. godine, tvrdi da je već pri prvom pregledu tražila da se sprovede test koji bi otkrio postoji li mogućnost da rodi dijete s Daunovim sindromom. Bila je sigurna, tvrde njeni advokati, da je test sproveden, a tek kada je rodila dijete, otkrila je da nije tako te da su ljekari u dokumentima naveli da je ona odbila testiranje.

Advokati Zavoda za javno zdravstvo tvrde suprotno – da je Edita odbila testove, a zatim nakon Aleksanderovog rođenja “gorko zažalila”. 

– Uvijek sam znala da želim taj test. Razgovarala sam s babicom o tome, pogledala brojne snimke, dobro sam se informisala. Nikad nije bilo šanse da to odbijem – uporna je Edita.  

Njena advokatica objasnila je da bi skeniranje otkrilo da postoji veliki rizik od Daunovog sindroma te da bi daljnji testovi to potvrdili.

– Ljekari bi joj ponudili pobačaj, a ona i njen partner, Aleksanderov otac, dogovorili su se da bi u tom slučaju prekinuli trudnoću – kaže advokatica. 

Advokat Zavoda za javno zdravstvo tvrdi da se Mortel vjerovatno predomislila između razgovora s babicom i pregleda, dodajući da nije rijetkost da se majke predomisle u vezi s tim, jer takvo skeniranje povećava rizik od pobačaja.

– Sigurno je znala da test nije obavljen, a morala je znati da nije dobila nalaze koji bi potvrdili da nema rizika od toga– istaknuo je on za “Daily Mail”.

Copyright © 2019 PV Informer. Sva prava zadržana.