EK predlaže oštrije mjere za ulazak u EU

    1 mesec pre 107 pregleda Izvor: rtcg.me

Svim građanima iz trećih zemalja koji ulaze u EU biće potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata, navodi se u novim mjerama koje je predložila Evropska komisija. Taj predlog, kako se navodi, odnosi se na sva putovanja nezavisno od njihove neophodnosti, dok su restrikcije za neesencijalna putovanja u EU i dalje na snazi.

“Zemlje članice se takođe ohrabruju da uvedu dodatne mjere za zemlje u kojima su nove varijante virusa otkrivene, poput samoizolacije, karantina ili praćenja kontakata u periodu do 14 dana”, kazala je evropska komesarka za unutrašnju politiku Ilva Johanson.

Za državljane zemalja EU, rezidente i članove njihovih porodica predložena je mogućnost da se tesitraju po dolasku u EU, a EK savjetuje i obavezu ispunjavanja formulara za lociranje putnika.

Ipak Johanson ističe da je važno zadržati i olakšati esencijalna putovanja i pored uvođenja testa.

“Putovanje članovima porodica državljana EU i rezidenata i je esencijalno, ljubav ostaje esencijalna, prekograničnim i transportnim radnicima poput pilota, oni moraju da putuju uz olakšice i pored novih mjera”, kaže Johanson.

Evropska komsija predložila je i označavanje regiona u kojima su regirstrovani novi sojevi koronavirusa tamno crvenim bojama na mapi EU, koje će Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti objavljivati sedmično. Za te regione predloženo je izbjegavanje putovanja, a u slučaju neophodnosti, biće potrebno testiranje prije odlaska u tamno-crvenu zonu i karantin nakon povratka, uz izuzetak ljudi koji rade u tim područjima, preporučuju u Evropskoj komsiji.

Predlog Evropske komsije potrebno je da odobre zemlje članice EU.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 6. mart

5. marta 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15929 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8187 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7345 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7002 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6986 pregleda