EK predlaže: Uslov za ulazak u EU da bude i buster vakcina

    2 meseca pre 163 pregleda Izvor: GlasAmerike/pobjeda.me

Evropska komisija (EK) odlučila je u četvrtak da ažurira preporuke Evropskog savjeta o putanjima koja nisu neophodna građanima zemalja koje nisu članice EU – među koje su uključene i zemlje Zapadnog Balkana – i predložila uvođenje uslova prema kom bi u EU mogle da putuju samo osobe vakcinisane sa dvije doze vakcine, odnosno dodatno trećom, buster dozom vakcine nakon devet mjeseci od primanja druge doze.

Preporučeno je da predložene mjere stupe na snagu 10. januara 2022.

– Kao suštinska zaštita, dokaz o negativnom PCR testu će uvijek biti potreban za sve putnike koji su vakcinisani vakcinom odobrenom od SZO koju nije odobrila Evropska agencija za ljekove, kao i za putnike koji su se oporavili od bolesti. Ažuriranja takođe uvode vremensko ograničenje od devet mjeseci za prihvatanje potvrda o vakcinaciji nakon serije primarne vakcinacije – kaže se na sajtu Evropske komisije i dodaje da ažuriranja preporuka takođe uključuju prihvatanje potvrda o vakcinaciji izdatih nakon dodatne (buster) doze.

Pored toga, s obzirom na sve veći broj vakcinisanjih širom svijeta, Komisija predlaže da se od 1. marta sljedeće godine ukine lista zemalja iz kojih su dozvoljeni svi putnici bez obzira na status vakcinacije. Ovaj predlog će sada razmatrati Savjet – navodi se.

– Države članice treba da nastave da primaju putnike vakcinisane vakcinama koje je odobrila EU… Ovo ažuriranje će obezbijediti jednostavnija i koherentnija pravila širom EU, olakšavajući vakcinisanim putnicima da planiraju svoje putovanje – kaže se na sajtu EK.

Putovanja bi trebalo da budu dozvoljena i onima koji su preležali kovid-19 u periodu od 180 dana prije putovanja i koji o tome imaju digitalni sertifikat.

Snažno se preporučuje da oni koji su vakcinisani vakcinom koju priznaje Svjetska zdratvstvena organizacija, ali koja nije dobila i odobrenje Evropske medicinske agencije (EMA) za putovanje moraju da posjeduju negativan PCR test.

– Ovo će osigurati da se ponovno otvaranje odvija bezbjedno, s obzirom na to da virus ponekad može da probije imunitet – kaže se u tekstu preporuke.

– Države članice treba da prihvate sertifikate o vakcinaciji i oporavku van EU koji se smatraju ekvivalentnim EU digitalnom Kovid sertifikatu. Za zemlje u kojima takva ekvivalencija ne postoji, države članice mogu nastaviti da prihvataju, u skladu sa svojim nacionalnim zakonima, dokaze o testiranju i vakcinaciji koje izdaju zemlje koje nisu članice EU, uzimajući u obzir potrebu da budu u mogućnosti da provjere njihovu autentičnost, validnost i integritet – navodi se.

Na kraju, revidirana pravila pojašnjavaju da djeca između šest i 17 godina treba da mogu da putuju u EU sa negativnim PCR testom urađenim prije polaska čak i ako nisu vakcinisana. Države članice bi mogle da zahtijevaju dodatno testiranje nakon dolaska, karantina ili samoizolacije. Test i vakcinacija nisu potrebni za djecu mlađu od šest godina – kaže se u tekstu preporuke EK.

Komisija predlaže da zemlje članice od 1. marta 2022. usvoje pojednostavljena pravila, koja u potpunosti zavise od statusa putnika, a ne od zemlje polaska:

– Države članice treba da dozvole samo vakcinisane, oporavljene ili neophodne putnike. Treba ukinuti listu zemalja u dovoljno dobroj epidemiološkoj situaciji iz kojih bi trebalo da budu moguća sva putovanja – navodi se.

Na teritoriji Evropske unije odobreno je korišćenje vakcina proizvođača Moderna, Fajzer-BajoNTek, Džonson i Džonson i Astra-Zeneke.

Najnovije vijesti

Danas je Sveti Sava

27. januara 2022. 13:14

Prognoza vremena – 27 . januar

26. januara 2022. 22:32

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 33371 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14547 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13966 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13704 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12834 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12269 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 12127 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 12024 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10868 pregleda
%d bloggers like this: