EK ukida restrikcije izvoza medicinske opreme za Z. Balkan

    5 mjeseci pre 120 pregleda Izvor: rtcg.me

Zapadni Balkan biće izuzet iz restrikcija koje se tiču izvoza medicinskih proizvoda iz Evropske unije (EU) u vrijeme pandemije korona virusa, saopštila je 14. marta kasno uveče Evropska komisija (EK).

U saopštenju se potvrđuje da su počele konsultacije sa zemljama članicama EU za prilagođavanje šeme dozvola za izvoz medicinske opreme.

“Novom šemom se predlažu neke promene u odnosu na njen geografski obim. Pored prethodno postojećih izuzetaka, izuzeće su i dozvole za izvoz u zemlje Zapadnog Balkana, koje su uključene u proces duboke integracije sa Unijom”, navodi Evropska komisija.

EK je 15. marta uvela takozvanu “autorizacijsku šemu” koja podrazumijeva ograničenje izvoza medicinske opreme van teritorije Evropske unije, s ciljem očuvanja neophodnih zaliha unutar bloka, s obzirom na ubrzani rast zaraženih i preminulih od korona virusa.

Prošle nedjelje, ministri inostranih poslova Zapadnog Balkana uputili su zajedničko pismo Komisiji tražeći da se ove zemlje izuzmu od restriktivnih mjera za izvoz medicinske opreme.

Mjera EK je bila privremena i ističe 25. aprila.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6599 pregleda