„Eko bajka“ dio projekta “Čini dobro-recikliraj 2!“

    4 sedmice pre 343 pregleda Izvor: PV Informer

Fondacija “Čini dobro” uspješno je realizovala prvu fazu projekta “Čini dobro-recikliraj 2!” u pet obrazovno-vaspitnih ustanova, sa sjevera i juga Crne Gore.

Fondacija je, cijeneći značaj predškolskog uzrasta za razvoj, sticanje i usvajanje znanja i navika, a samim tim i za razvoj ekološke svijesti, realizovala projekat  i u JPU „Eko bajka“, Pljevlja.

Prema riječima Katarine Zečević, pomoćnice direktorice JPU „Eko bajka“ Pljevlja, ova predškolska ustanova tradicionalno godinama radimo na razvoju, sticanju i usvajanju ekoloških znanja i navika kod djece.

„Radionice koje je Fondacija „Čini dobro“ održala u našoj ustanovi su omogućile da naši najmlađi i dalje misle, djeluju i rade koristeći reciklažni materijal i da dobiju nove ideje u budućnosti. U akciju sakupljanja plastike, pored djece, uključili su se i roditelji i zaposleni, jer zajednički želimo da gradimo zelenu budućnost,“ kazala je Zečević.

Izvršna direktorica Fondacije “Čini dobro”, mr Marija Manja Jovović kazala je da su edukacija i podizanje svijesti među djecom, mladima i nastavnim kadrom o važnosti brige o životnoj sredini koju dijelimo – investicija u budućnost.

„Upravo je naš projekat zasnovan na aktivnostima koje su usmjerene na razvijanje ekološke svijesti i odgovornosti, stvaranje zdravih navika, smanjenje otpada, sa akcentom na plastiku, razvoj kritičkog mišljenja kod djece i mladih. Tokom radionica, kojih je bilo osam, a kojima je prisustvovalo 324 djece – učenica, učenika i prosvjetnih radnika, konkretno smo govorili o pravilnom odlaganju plastike, štetnostima plastike koja se nepravilno odlaže po životnu sredinu i zdravlje, mogućnostima koje daje plastika kao sirovina u procesu reciklaže, cirkularnoj ekonomiji, održivom razvoju itd. Djeca i mladi su imali prilike da se upoznaju sa  pozitivnim primjerima iz zajednice kako se rješavanje problema otpada može pretvoriti u kreativne i korisne predmete za cjelokupno društvo, kao što je proizvodnja eko daske i predmeta od nje. Mi smo u ovoj fazi Projekta obrazovno-vaspitnim ustanovama poklonili pet eko klupa i 20 eko kanti, po jedna eko klupa i po četiri eko kante za svaku ustanovu, i tako doprinijeli da naša priroda bude očišćena i sačuvana za oko 600 kg plastičnog otpada oznaka 2 i 5. Raduje nas činjenica da smo postavljene ciljeve za ovu fazu projekta ne samo ispunili, već i premašili“, kazala je Jovović.

Tokom trajanja projekta organizovano je sakupljanje plastike u obrazovno-vaspitnim ustanovama, a do sada je skupljeno oko 300 kg plastike.

Djeca i mladi koji rastu sa sviješću o važnosti očuvanja životne sredine postaju odgovorni građani i građanke koji doprinose očuvanju planete za buduće generacije.

Projekat se, osim i JU „Eko bajka“ realizuje i u SMŠ “Danilo Kiš” Budva, JU OŠ “Kekec” Sutomore, JU OŠ “Radomir Mitrović” Berane i JU OŠ “Aleksa Đilas Bećo” Mojkovac zahvaljujući podršci Airbnb Fonda za zajednice i GlobalGiving-a.

„Činjenjem dobra danas, stvaramo bolju budućnost za sve nas! Zato činimo dobro!, poručuju iz Fondacije.