Eksperti UN-a: Postoje vjerodostojni navodi da izraelski vojnici siluju i muče palestinske djevojke i žene

    2 meseca pre 361 pregleda Izvor: RTCG
Foto: Ambasada Palestine

Eksperti Ujedinjenih nacija su izrazili duboku zabrinutost zbog vjerodostojnih navoda o najgorim kršenjima ljudskih prava kojima su palestinske žene i djevojke i dalje izložene u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

U izvještaju objavljenom u ponedjeljak navodi se kako su izraelske snage navodno silovale, mučile i nehumano postupale prema palestinskim ženama.

Palestinske žene i djevojke su navodno proizvoljno ubijane u Gazi, često zajedno sa članovima porodice i vlastitom djecom, navodi se u izvještaju.

“Šokirani smo navodima o namjernom gađanju i vansudskom ubijanju palestinskih žena i djece na mjestima gdje su tražili utočište ili dok su bježali. Neki od njih su navodno nosili bijele tkanine kada su ih izraelska vojska ili srodne snage ubili”, naveli su eksperti.

Izrazili su i ozbiljnu zabrinutost zbog proizvoljnog pritvaranja stotina palestinskih žena i djevojaka, uključujući borce za ljudska prava, novinare i humanitarne radnike, u Gazi i na Zapadnoj obali, nakon 7. oktobra. Mnogi su navodno bili podvrgnuti nečovječnom i ponižavajućem postupanju, uskraćivani su im menstrualni ulošci, hrana i lijekovi i teško su premlaćivani.

U najmanje jednom slučaju, palestinske žene zatočene u Gazi navodno su držane u kavezu na kiši i hladnoći, bez hrane.

“Posebno smo uznemireni izvještajima da su palestinske žene i djevojke u pritvoru takođe bile podvrgnute višestrukim oblicima seksualnog napada, poput skidanja odjeće i pretresa koje su vršili muški oficiri izraelske vojske. Najmanje dvije palestinske zatočenice su navodno silovane, dok je drugima navodno prijećeno silovanjem i seksualnim nasiljem”, navodi se u UN-ovom izvještaju.

Takođe su istakli da je izraelska vojska navodno snimila fotografije zatvorenica u ponižavajućim uslovima i postavila ih na internet.

Eksperti UN-a su izrazili zabrinutost da je nepoznat broj palestinskih žena i djece, uključujući djevojčice, navodno nestao nakon kontakta s izraelskom vojskom u Gazi.

“Postoje uznemirujući izvještaji o najmanje jednoj ženskoj bebi koju je izraelska vojska prisilno prebacila u Izrael, kao i o razdvojenoj djeci od roditelja, čije je boravište još uvijek nepoznato“, naveli su.

Eksperti su podsjetili vladu Izraela na obavezu podržavanja prava na život, sigurnost, zdravlje i dostojanstvo palestinskih žena i djevojaka i da su dužni osigurati da niko ne bude izložen nasilju, mučenju, zlostavljanju ili ponižavajućem postupanju, uključujući seksualno nasilje.

Pozvali su na nezavisnu, nepristrasnu, brzu, temeljitu i efikasnu istragu o optužbama i na Izrael da sarađuje u takvim istragama.

Ekspertski tim koji je sačinio navedeni izvještaj čine: Reem Alsalem, specijalna izvjestiteljica o nasilju nad ženama i djevojčicama, njegovim uzrocima i posljedicama; Francesca Albanese, specijalna izvjestiteljica za stanje ljudskih prava na palestinskim teritorijama okupiranim od 1967.; Dorothy Estrada Tanck (predsjedavajuća), Claudia Flores, Ivana Krstić, Haina Lu i Laura Nyirinkindi, te Radna grupa za borbu protiv diskriminacije žena i djevojčica.