EPCG I EKO FOND POTPISALI SPORAZUM ZA PROJEKTE „SOLARI“ – POPUST OD 20 ODSTO ZA DOMAĆINSTVA I PRIVREDU

    1 mesec pre 147 pregleda Izvor: PR Centar

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine Draško Boljević potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta „SOLARI 3000+ i SOLARI 500+“. Ugovorom je definisano da će strane potpisnice zajednički finansirati realizaciju Projekta tako što će EPCG obezbijediti 80 odsto, a Eko-fond 20 odsto ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju Projekta.

foto: PR Centar

„Stavljanjem potpisa na Sporazum između EPCG i EKO fonda, mi danas zapravo pišemo nove stranice energetskog razvoja i početka energetske revolucije u Crnoj Gori. Projekat „Solari 3000+ i 500+“ je projekat koje je bez dileme u korak sa vremenom, rame uz rame sa savremenim državama Evrope i svijeta. Realizacija nešeg zajedničkog projekta koji je prepoznala i podržala Vlada Crne Gore, imajući u vidu energetske izazove, nasušna je potreba naših građana, naše kompanije i naše države“ – istakao je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Izrazio je uvjerenje da je ovo projekat koji će biti samo ulaznica za masovnu ugradnju solarnih panela u godinama pred nama.

“ Dovesti građane u situaciju da pod veoma povoljnim uslovima dobiju besplatnu električnu energiju i postanu proizvođači za svoje domove, zaista je ponos svake energetske kompanije. EKO fond, kao naš partner na ovom projektu, omogućiće građanima subvenciju od 20 odsto, a EPCG dugoročnu otplatu. Dakle, sve je obezbijeđeno i prilagođeno budžetu naših građana“ – naglasio je Rovčanin.

foto: PR Centar

Iz sredstava Eko-fonda, koja se obezbjeđuju shodno odrebama Zakona o životnoj sredini i Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore, obezbijediće se petina sredstava za realizaciju Projekta, kroz dodjelu subvencije za ugradnju foto-naponskih panela za domaćinstva, pravna i fizička lica.

„ Sa današnjim potpisivanjem Sporazuma, EKO fond obavlja jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je ulaganje u projekte koji se odnose na energetsku efikasnot i obnovljive izvore energije čime smo mi veliki dio svoje poslovne misije ispunili. Uz sve ove benefite za građane i privredu, EKO fond kao mlada organizacija skupila je snagu i volju i želju i spremna je da učestvuje u ovom projektu do kraja, jer smatramo da će ovo biti odskočna daska u daljem razvoju EKO fonda. Želim da se zahvalim Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i EPCG, koji su nas od prvog dana uključili i slobodno mogu reći bili smo partneri u cijeloj ovoj priči i nadam se da ćemo saradnju nastaviti u tom duhu“, kazao je Boljević.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaposkih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata, emisija ugljen dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

Predsjednik Projektnog odbora SOLARI 3000+ i 500+ i predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, naglasio je da će Javni poziv za građane, fizička i pravna lica, vlasnike privrednih pogona biti objavljen 1. novembra ove godine, a da će otvaranje ponuda na tenderu za opremu uslijediti za desetak dana.

„ Ovo je projekat u kojem su svi pobjednici i u kojem svi dobijaju, a najviše građani  koji će dobiti modernu tehnologiju sa periodom otplate do osam godina i mjesečnom ratom koja neće biti veća od njihovog dosadašnjeg prosječnog računa, a nakon toga koristiće električnu energiju besplatno.  Na dobitku će biti i EKO fond, koji pokreće snažni investicioni ciklus u kojem će se izgraditi objekti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvoru energije i praviti određene restrikcije u emisiji CO2. U svakom slučaju mislimo da je ovo istorijska šansa za Crnu Goru da iskoristi svoje  resurse, a za EPCG još jedna potvrda da može da bude lokomotiva sveukupnog razvoja. Ovo je samo prva faza projekta, jer ukoliko se pokaže veliko interesovanje za ugradnju fotonaponskih sistema, a nema logičnog razloga da tako ne bude, planiramo da proširićemo projekat na još 4000 ili 5000 novih domaćinstava i privrednih objekata. Ovaj projekat jednostavno ne bi trebalo završiti dok se svakom domaćinstvu i svakom građaninu Crne Gore ne damo šansu da koriste električnu energiju iz fotonaponskog sistema, kazao je Đukanović.

Đukanović je podsjetio i na to da je osnovana firma „EPCG – solar gradnja“ koja će izvoditi radove koji su planirani ovim projektom i očekujemo da ćemo zaposliti između 400 i 500 građana, koji će, kako je rekao, dobiti priliku da rade u eminentnoj kompaniji.

Realizacija  Projekta doprinijeće, između ostalog, promovisanju pristupa povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije i mjera energetske efikasnosti uz smanjenje emisija CO2, te unaprijediti stanje životne sredine, dati doprinos energetskoj tranziciji, koja se ogleda u smanjenju korišćenja fosilnih goriva – uglja i nafte u proizvodnji električne energije i njihovom supstitucijom obnovljivim izvorima energije. Takođe, realizacija Projekta donijeće značajne benefite velikom broju domaćinstava i značajnom broju pravnih lica, kroz mogućnost kupovine i ugradnje foto-naponskih panela do 10kw, odnosno do 30kW,  i proizvodnje energije za sopstvene potrebe, te u slučaju proizvodnje viška energije istu distribuiraju u sistem, odnosno da od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.

foto: PR Centar

Direktor Direktorata za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović smatra da je ovo projekat koji u energetskom smislu predstavlja novitet, ali i prvi značajniji poduhvat za sve u crnogorskom energetskom sektoru.

„EPCG  prepoznali smo još odavno kao lokomotivu razvoja ne samo energetike nego čitave ekonomije Crne Gore  i nadamo se da će tako i ostati. Vidimo ogromnu želju i snagu kod novog menadžmenta da se što prije realizuju svi projekti koji su u prethodnom sistemu bili zaboravljeni. Ta želja i to zajedništvo svih nas, kako iz EPCG, tako i EKO fonda i svih ministarstava koja su uključena u sve ovo je nešto što nas vuče i što će doprinijeti da se svi ovi projekti što prije realizuju. Svi se nadamo da je ovo samo prva faza u realizaciji znatno većeg stepena solarizacije Crne Gore, jer ako se ova faza brzo i dobro realizuje već krajem sljedeće faze uzđemo u fazu 5000+ za domaćinstva i 1000+ kada su u pitanju privredni objekti“, kazao je Perunović.

EPCG je do sada raspisala medjunarodni poziv za finansiranje projekata i ubrzo će se znati rezultati, takođe raspisan je tender za nabavku opreme, osnovano preduzeće SOLAR GRADNJA za potrebe realizacije projekta, a početkom novembra očekuje se raspisivanje Javnog poziva za građane u kojem će biti definisani uslovi i način prijave za učešće u projektu.

U realizaciji Projekta važnu ulogu imaju Komisija za investicije u energetskom sektoru, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo kapitalnih investicija, lokalne samouprave i CEDIS.  

Najnovije vijesti

Za pet godina otišlo 150 ljekara

27. novembra 2021. 07:15

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29434 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12870 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12220 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11987 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11699 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11004 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10427 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10259 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9067 pregleda
%d bloggers like this: