EPCG I NVO – OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE PRIORITET RAZVOJA

    2 meseca pre 204 pregleda Izvor: PV Informer

Na radnom sastanku predstavnika najvišeg rukovodstva EPCG i dijela renomiranog crnogorskog NVO sektora, u Pljevljima su prezentovani, između ostalog i novi projekti naše kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), čija realizacija bi trebalo da počne do kraja ove ili tokom prvog polugođa naredne godine.

Na radnom sastanku predstavnika najvišeg rukovodstva EPCG i dijela renomiranog crnogorskog NVO sektora, u Pljevljima su prezentovani, između ostalog i novi projekti naše kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), čija realizacija bi trebalo da počne do kraja ove ili tokom prvog polugođa naredne godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici NVO „Green Home“, „Eko tim“-a, organizacije „KOD“,  kao i predstavnici pljevaljske NVO „Breznica“.

Ponovljeno je opredjeljenje EPCG da, u najvećoj mjeri, investira u razvoj zelene energije i namjera da, kroz obezbjeđenje dijela sredstava iz evropskih fondova i bankarskih institucija, u saradnji sa kredibilnim partnerima pristupi izgradnji solarnih i vjetroenergetskih kapaciteta. Ocijenjeno je takođe da je od izuzetnog značaja i saradnja sa nevladinim sektorom, posebno organizacijama koje u fokusu imaju očuvanje životne sredine.

U tom smislu, NVO sektoru su pezentovani projekti naše kompanije i konstatovano je da se uspješno privode kraju pripreme za izgradnju vjetroelektrane „Gvozd“ na krnovskoj visoravni i solarne elektrane „Briska Gora“ iznad Ulcinja, dok će završetkom Idejnog projekta, u novembru ove godine, biti ispunjeni svi uslovi za početak izgradnje HE „Komarnica“.

Skupština akcionara, podsjetimo, nedavno je dala „zeleno svjetlo“ za izgradnju vjetroparka „Gvozd“, a preliminarno je uspostavljena saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radi obezbjeđenja  potrebnih sredstava za  realizaciju projekta. Potpisivanje Ugovora očekuje se narednih dana, a projekat bi trebalo da počne do kraja ove godine.

Aktuelni su i potpuno izvjesni projekti, izgradnje pontonske, tj. plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru u Nikšiću, za čiju izgradnju su zainteresovane danske kompanije, SE „Velje Brdo“  kao i projekat „Solar 3000+“, koji podrazumijeva ugradnju solarnih panela na krovovima individualnih stambenih objekta, vrijedan oko 30 miliona eura.

U skladu sa temeljnim opredjeljenjem da investira u razvoj zelene energije, EPCG aktivno radi i na projektu koji podrazumijeva obilježavanje neplodnog zemljišta na kojem bi se takođe instalirali fotonaponski sistemi.

epcg.com

Najnovije vijesti

Po rastu BDP-a sada u vrhu Evrope

25. septembra 2021. 10:15

Spaliće 21.360 doza AstraZeneke

25. septembra 2021. 09:41

Prognoza vremena – 25. septembar

24. septembra 2021. 22:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26313 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11665 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10954 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10319 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9540 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9017 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8568 pregleda
%d bloggers like this: