Eraković: Vlada da ODMAH prihvati donaciju vakcina

    1 mesec pre 232 pregleda Izvor: PV Informer

– Prošlo je šest dana od kada je na inicijativu Predsjednika Đukanovića, Petros Statis ponudio Crnoj Gori donaciju od 10.000 vakcina za borbu protiv COVID-19, koja je juče mogla biti u Crnoj Gori. Danas bi već imali nekoliko stotina vakcinisanih sugrađana. Za par dana i 5.000. Ali umjesto informacija o prvim iskustvima, stižu one o novim smrtnim slučajevima i o zarazi od oko 40% testiranih, istakao je potpredsjednik DPS-a dr Jevto Eraković.

Zbog takvog odnosa Vlade i Ministarstva zdravlja, smatra Eraković, građani će očigledno čekati na početak vakcinacije još izvjesno vrijeme. Kao da jednoj od najpogođenijih evropskih zemalja koronavirusom nijesu potrebne vakcine.

„Očekivao sam reagovanja, ne političkih partija već strukovnih organizacija, svih postojećih zaštitnika… Očekivao sam pritisak javnosti za prihvatanje donacije koja bi bila dovoljna da pokrije najugroženije zdravstvene radnike i naše najstarije sugrađane – korisnike staračkih domova. Umjesto toga, danas bukti zaraza među korisnicima domova za stare. I dolazimo do paradoksa da se oni većinom i liječe u tim domovima! Opet sam očekivao reagovanja, koja nažalost izostaju“, kazao je Eraković.

Potrebno je, po njemu, HITNO hospitalizovati SVE zaražene korisnike domova za stare i liječiti ih u uslovima kakve zdravstveni zakoni i procedure nalažu. Jer, starački domovi nijesu zdravstvene institucije!

„Uostalom, nijesu naši penzioneri ulagali cio svoj radni vijek u sistem zdravstvene zaštite da bi pod stare dane doživjeli da budu neadekvatno liječeni, po staračkim domovima a ne u bolnicama?!“

Pozivam sve političke subjekte u Crnoj Gori, da se izdignemo iznad političkih podjela, da ostavimo po strani pizmu i sujete, da pokažemo solidarnost i zajedništvo, jer je to jedini način da zaštitimo zdravlje građana Crne Gore. Potrebno je da svi zajedno tražimo od Vlade Crne Gore da ODMAH, po hitnom postupku prihvati donaciju vakcina, jer ljudski životi su važniji od bilo čijih političkih stavova i pozicija, i bilo čijih administrativnih barijera. Pokažimo ono što je uvijek krasilo Crnu Goru u teškim trenucima: budimo jedno i zajedno kad se radi o tako ozbiljnim stvarima, u pitanju su životi i zdravlje svih naših građana, koronavirus ne bira po političkoj, nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, svi smo ugroženi, poručio je na kraju saopštenja Eraković.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 6. mart

5. marta 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15929 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8187 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7345 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7002 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6986 pregleda