Erdogan: Možemo da se rastanemo s EU ako bude potrebno

    9 meseci pre 298 pregleda Izvor: Agencije
foto: twitter

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi ta zemlja mogla da se „rastane“ s Evropskom unijom ako bude neophodno, komentarišući izveštaj Evropskog parlamenta u kojem je navedeno da je nastavak procesa pristupanja Ankare Uniji u postojećim okolnostima nemoguć.

Odgovarajući na pitanja novinara o izveštaju EP o Turskoj, usvojenom ranije ove sedmice, u kojem se EU poziva da razmotri mogućnost usvajanja „paralelnog i realističnog okvira“ za odnose s Ankarom, Erdogan je rekao da „EU pokušava da se razdvoji od Turske“, prenio je Rojters.

„Tokom ovog perioda kada Evropska unija čini poteze da se odvoji od Turske, mi ćemo dati svoju procjenu u odnosu na ova dešavanja i nakon ovih procjena, možemo da se rastanemo s EU ako bude potrebno“, rekao je takođe Erdogan novinarima pred put u SAD.

Ankara je kandidat za članstvo u EU već 24 godine, ali je proces pristupanja poslednjih godina blokiran zbog zabrinutosti Brisela za stanje ljudskih prava i poštovanje vladavine zakona u Turskoj.