Erdogan: Rat će se završiti za pregovaračkim stolom

    2 meseca pre 149 pregleda Izvor: Anadolija

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je zabrinutost zbog sukoba oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini. On je rekao da će se rat završiti za pregovaračkim stolom, a s tim su se složili i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, prenosi Anadolija.

„Ne želimo da doživimo novi Černobilj“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare posle trilateralnog sastanka u Lavovu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

foto: twitter

Erdogan, Zelenski i Gutereš su razgovarali o koracima koji se mogu preduzeti da bi se diplomatskim sredstvima okončao rusko-ukrajinsko rat i održao mehanizam koji je nedavno uspostavljen za izvoz ukrajinskih žitarica na svjetsko tržište.

Ukrajinski predsjednik Zelenski je kazao da je Erdogan odigrao vodeću ulogu u dogovoru o isporuci žitarica, što je pomoglo u rešavanju globalne krize sa hranom.

Naglasio je da Rusija mora odmah da povuče svoje trupe iz nuklearne elektrane u Zaporožju i prekine provokacije i napade.

„Da bi počeli mirovni pregovori, Rusija prvo mora da napusti okupirane ukrajinske teritorije“, poručio je Zelenski.

„Tokom našeg sastanka ocijenili smo mogućnost transformacije pozitivne atmosfere stvorene istanbulskim sporazumom u trajni mir“, rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima ne samo Ukrajina, već i cio svijet počeo je da osjeća pozitivne efekte sporazuma postignutog u Istanbulu o nastavku ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora.

„Od 1. avgusta smo isporučili oko 625.000 tona ukrajinskih žitarica na svjetska tržišta sa 25 brodova“, rekao je turski predsjednik.

Prema njegovim riječima, rat u Ukrajini je bio glavna tema razgovora, a fokus je bio na mogućnostima za njegovo okončanje. Istakao je da Turska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Rekao je da će se rat završiti za pregovaračkim stolom, dodajući da Zelenski i Gutereš podržavaju ovaj stav.

Erdogan je kazao i da će Turska nastaviti da ocjenjuje ishod današnjih sastanaka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskom stranom.

Turski predsjednik se prethodno sastao sa Zelenskim, a na konferenciji za novinare je rekao da su razgovarali o odnosima na nivou strateškog partnerstva koje pokriva sve dimenzije, mogućnost dalje saradnje i solidarnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: