Eskobar: CG urgentno da izabere sudije Ustavnog suda, potrebni prijevremeni izbori

    2 meseca pre 111 pregleda Izvor: Pobjeda

Crna Gora treba da se fokusira na dvije stvari, prva je da moraju urgentno da se izaberu sudije Ustavnog suda, te da se ne igraju igre na način da pokušavaju da izvuku politički ustupak kako bi to učinili, a druga stvar je da su potrebni prijevremeni izbori – ocijenio je specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i dodao da to treba „hitno uraditi“.

On je, u intervjuu za Atlantski savez na temu „Izgledi za evroatlantski put Zapadnog Balkana“, kazao da je veoma zabrinut zato što je Crna Gora izgubila mnogo vremena u procesu pristupanja EU, odnosno zatvaranju poglavlja. 

„Nadamo se da će Crna Gora nastaviti biti predvodnica u procesu pristupanja. Sad je izazov što postoji veoma duboka ustavna kriza. Postoje partije koje žele da proguraju izmjene Zakona o predsjedniku, a bez kvoruma u Ustavnom sudu, tako da ako bi neko želio da ispita ustavnost ovog akta, ne bi postojao sud koji bi to mogao učiniti“, rekao je Eskobar.

Nakon što se izaberu sudije Ustavnog suda i ode se na prijevremene izbore, kako dodaje, mora se fokusirati na važne stvari za ljude.

„To su reforma vladavine prava, ekonomija, borba protiv organizovanog kriminala, a ne stvari koje prave podjele – ko je Srbin, a ko Crnogorac i ko ide u koju crkvu. Podijelili smo te brige privatno, a sad ovo prvi put javno govorim“, naveo je Eskobar.

Otvoreni Balkan

Eskobar je rekao da Vašington podržava Otvoreni Balkan, ali samo na način na koji podržavaju sve ostale ekonomske, regionalne inicijative.

„Region će biti jači, dinamičniji ako se integriše. Procjene su da je do 22 miliona ljudi u regionu, i to tržište se razvija tri puta brže od ostatka Evrope“, rekao je Eskobar.

Dodao je da su dva uslova za podršku inicijativi Open Balkan.

„Jedan je da uključuje sve regionalne zemlje kao punopravne članice. Kosovo treba da bude članica svih institucija. Treba da testiramo volju Vučića da prihvati Kosovo kao punopravnu članicu i prihvati njihove dokumente, to je interesantan aspekt OB. Ali, razlika između slobodne zone, i švercerske zone je kontrola granica. To znači da se granica Srbije sa Kosovom i Republikom Srpskom moraju gledati kao tri internacionalne granice koje kontroliše Beograd plus tri NATO članice“, naveo je Eskobar.

Ako se propisno sprovede, dodaje on, Otvoreni Balkan vidi kao dobru priliku da se „region zaliječi“.

Region

Berlinski proces je, prema njegovim riječima, ključan za zajedničku viziju regiona i sve što stvara integraciju i saradnju pozdravljaju.

„Potpisana su nedavno tri sporazuma, moramo vidjeti jasan put naprijed i punu implementaciju. To je ključan proces za zajedničku viziju regiona i sve ono što stvara integraciju i saradnju regionalnih vlada pozdravljamo“. rekao je Eskobar.

Istakao je da bi Vašington volio da vidi bliže usklađivanje Beograda sa spoljnom politikom Evropske unije, što je, kako je istakao, i njihova obaveza pristupnim pregovorima.

„Ohrabrivao sam ih da uvedu sankcije Rusiji i da budu usklađeniji sa Briselom. Mogu reći da smo imali djelimičan uspjeh sa nekoliko glasanja u UN i Savjetu bezbjednosti. Učestvovali su i u nekoliko humanitarnih napora. Željeli bismo da urade više, i nastavićemo da pričamo na tu temu „, rekao je Eskobar.

Upitan što su barijere koje sprečavaju američke investiicje Eskobar je odgovorio da je to korupcija-

„To je najveći problem regije. Etnička rivalstva su samo maska za to. Sve nacionalističke partije u regionu su i najkorumpiranije. To dokazuju i izvještaji Transperensi internešnala i drugih, evropskih organizacija, kao i nacionalnih u tim zemljama“, rekao je Eskobar.

Govoreći o problemu Kosova i Srbije, Eskobar je rekao da je prošlonedjeljna intervencija kod pitanja o tablicama bila važna kako bi se smanjile tenzije.

„Naša pozicija je uvijek bila da se fokus treba staviti dijalog u kome posreduje EU. To su zemlje koje žele da uđu u EU, okružene su evropskim zemljama… Ovaj dijalog ima veoma važno učešće američke strane. Sarađujemo blisko sa evropskim portnerima kako bi došli do rješenja koje će biti u korist obje strane“, rekao je Eskobar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: