Eskobar: SAD podržavaju inicijativu „Otvoreni Balkan“

    2 meseca pre 117 pregleda Izvor: dan.co.me

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je na Prespa samitu u Ohridu, da inicijativa Otvoreni Balkan ima podršku Vašingtona.

– Sjedinjene Američke Države ohrabruju i podržavaju sve inicijative koje približavaju Evropi i zbližavaju region. Podržavamo Berlinski proces, podržavamo zajedničko regionalno tržište, Ceftu, kao i Otvoreni Balkan, dokle god je fokusiran na evrointegracije i dokle god je otvoren za sve države, rekao je Eskobar na panelu „Zapadni Balkan: navigacija u turbulentnim vremenima“.

Podsjetio je i da je 70 odsto ekonomije Zapadnog Balkana povezano sa evropskim državama, dok je cijeli ostatak povezan sa regionom.

– Zato oba ta procesa moraju da se odvijaju unutar istog okvira koji podrazumjeva vladavinu prava, otvoreno i transparentno tržište, i inkluzivnost. Stoga, dok Otvoreni Balkan to ispunjava, ima našu podršku, poručio je Eskobar, prenosi N1.

Američki izaslanik je istakao je da je važno da svi razumiju da su svi ujedinjeni na putu naprijed, a da je to put evro-atlantskih integracija.

Kako je rekao, pred Zapadnim Balkanom su mnogi izazovi, ali bi on pre želio da govori o prilikama, istakavši da su to ujedinjenost i zajedničke vrijednosti i da će to pomoći u borbi sa teškoćama.

Ocijenio je i da je Evropa stvaranjem EU stvorila mir i počela da ga izvozi, dodavši da i Zapadni Balkan treba da bude dio tog projekta, jer istorijski, kulturno, geografski, ekonomski i vrijednosno pripada Evropi.

On je naglasio da već sa statusom kandidata država dobija pozitivan pritisak da radi na reformama, jer to donosi velike koristi za ljude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: