EU: Beograd i Priština da ispune obaveze, rad na uspostavljanju ZSO bez odlaganja i uslovljavanja

    9 meseci pre 297 pregleda Izvor: Tanjug

Evropska unija je pozvala Beograd i Prištinu da ispune obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

EU je podsjetila i na važnost brzog održavanja prijevremenih lokalnih izbora na sjeveru KiM kako bi se smanjile napetosti, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Savet ministara spoljnih poslova EU je takođe izrazio zabrinutost zbog izostanka napretka na prošlonedjeljnom sastanku strana u Briselu.

„Ministri su izrazili zabrinutost zbog neispunjavanja obaveza iz sporazuma na putu normalizacije odnosa. Dve strane su se ranije ove godine složile o ovom putu normalizacije. To je obaveza i Savet ministara traži od strana da se konstruktivno i u dobroj veri angažuju na njenoj implementaciji“, navodi se u saopštenju Savjeta EU, prenosi Tanjug.

Kako je navedno, to znači početak implementacije na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što takođe uključuje obavezu obje strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume iz dijaloga.

Rad na uspostavljanju opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

EU je takođe podsjetila strane na njihovu odgovornost da poštuju princip povjerljivosti u dijalogu, koji je, kako je navedeno, ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

EU je naglasila da je „podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obje strane u deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova, nekoliko mjeseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kojem su povređeni građani, trupe KFOR-a, policija i predstavnici medija, neki sa teškim i trajnim posledicama“.

„Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbjednosna situacija na sjeveru ostaje napeta“, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Precizira se da u ovom kontekstu potezi Prištine, „uključujući eksproprijaciju zemljišta na sjeveru Kosova, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednicama nisu u skladu sa vladavinom prava i rizikuju da dalje povećanje tenzija“.

Navedeno je i da su „neprekidni napadi manjih razmjera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih policajaca kosovskih Srba/lokalnog stanovništva neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti“.

“Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga“, dodaje Savjet EU.

Zahtjevi dati u saopštenju EU od 3. juna ostaju u potpunosti važeći, a mjere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Prištinom, navodi se u saopštenju.

EU je spremna da ukine ove mjere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahtjeva, ili da procijeni dalje mjere prema objema stranama, ako bude potrebno.

Savjet EU je pozvao sve političke aktere, na svim nivoima vlasti u Prištini i Beogradu da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na sjeveru KiM, izbjegnu dalje eskalacione korake i podrže napredak u dijalogu uz podršku EU.

EU je, takođe, izrazila punu podršku naporima visokog predstavnika Žozepa Borelja u svojstvu fasilitatora dijaloga Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, i podsjetila strane da njihov evropski put vodi kroz Dijalog uz podršku EU i kroz normalizaciju odnosa, navodi se u saopštenju.