EU bi mogla uvesti posebne vozačke dozvole za vozače SUV vozila

    2 sedmice pre 249 pregleda Izvor: N1
foto: pixabay.com

Francuska poslanica u Evropskom parlamentu Karima Deli predložila je uvođenje nove vozačke dozvolu B+ kategorije za SUV vozila.

To je ujedno cilj boraca za klimatske promjene zbog veće stope zagađenja koju proizvode ova vozila, piše Politico.

Međutim, to je ujedno i inicijativa o većoj stopi sigurnosti zbog opasnosti koju SUV vozila predstavljaju za pješake, bicikliste i vozače manjih automobila.

SUV vozila, ne samo da zauzimaju više prostora i više zagađuju okolinu, nego je i u smislu sigurnosti na putevima veća vjerovatnoća da će takva vozila pri sudarima s manjim putničkim vozilima nanijeti mnogo ozbiljnija oštećenja i izazvati potencijalno veće posljedice po putnike, smatra zastupnica Zelenih u Evropskom parlamentu, a prenosi Politico.

Standardna B dozvola, koja je trenutno potrebna za vožnju automobila i kombija nije u potpunosti adekvatna za velike putničke automobile – ističe Deli.

Umjesto toga, ona u svom izvještaju o reformi pravila o vozačkim dozvolama u EU predlaže da se uvede nova dozvola B+ kategorije, koja bi se odnosila na automobile i kombije teže od 1,8 tona.

Vozači bi mogli da je dobiju probno nakon dvogodišnjeg korišćenja B dozvole, ali tek od minimalno navršene 21. godine.

To bi prisililo vozače popularnih teških SUV-ova kao što su Audi Q7, Volvo XC90 i BMW X5 da koriste ažurirane dozvole koje zahtijevaju veći stepen odgovornosti u saobraćaju.

Deli je dodala da bi moglo biti izuzetaka kada su u pitanju profesionalni vozači ili vozači koji voze slična vozila u posebne svrhe, kao što su vozila hitne pomoći.

Njen predlog takođe uključuje sistem vozačkih dozvola temeljen na bodovima za cijelu EU koji bi evidentirao saobraćajne prekršaje i poništavao ili suspendovao dozvole od određenog praga.

Takav sistem ima potencijal da smanji broj nesreća i smrtnih slučajeva na putevima.