EU osudila situaciju na sjeveru Kosova, poručili da neće više prihvatiti provokativne poteze

    7 meseci pre 380 pregleda Izvor: RSE

Evropska unija najoštrije osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na sjeveru Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade opština, navodi se u saopštenju koje je izdala služba za medije Evropske službe za spoljnu akciju.

„Svi moraju da preduzmu korake kako bi smanjili napetu situaciju i odmah vratili smirenost. EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne poteze, a očuvanje mira i bezbjednost na terenu treba da bude prioritet“, navodi se u izdatom saopštenju.

Reakcija iz Brisela dolazi nakon nemira na sjeveru Kosova kada su izabrani gradonačelnici, u ovom dijelu zemlje pokušali da uđu u zvanične objekte opština. Grupa građana, pripadnici srpske zajednice na sjeveru Kosova su pokušali da spriječe ulazak predsjednika opština u ove objekte.

Četiri gradonačelnika albanske nacionalnosti izabrani su na lokalnim izborima na sjeveru Kosova održanim 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika iz redova Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba, koji su se usprotivili odluci Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

U saopštenju EU se podsjeća na reakciju Brisela neposredno nakon ovih izbora, da oni „ne nude dugoročno političko rješenje za uključene opštine“. Podvlači se da se rješenje može naći samo kroz istinski dijalog između svih ključnih aktera, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz pomoć EU.

Izražava se takođe žaljenje zbog napada na patrole EULEX-a te se poručuje da ovoj civilnoj misiji Evropske unije treba biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat.

U kasnim popodenvnim satima, ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je saopštio je da su gradonačelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, opština u kojima većinski žive Srbi, ušli u svoje kancelarije. Oni su dan ranije položili zakletve.

Ocjenio je da je policija bila „profesionalna u suočavanju sa organizovanim kriminalnim grupama, koje su imale za cilj da ometaju taj proces“.