EU povodom deklaracije “Svesrpskog sabora”: Suverenitet BiH se ne može narušiti

    1 mesec pre 233 pregleda Izvor: RSE/ cdm.me

Evropska unija poručila je da se suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine ne mogu narušiti i da će svaka akcija protiv ovih principa dovesti do ozbiljnih posljedica.

U pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je reagovao na Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojenu na zajedničkoj sjednici Vlada Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, tokom “Svesrpskog sabora” 8. juna.

“Očekujemo od političkih lidera iz zemalja koje teže pristupanju Evropskoj uniji da njeguju dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrijednosti za koje se EU zalaže”, dodaje se u odgovoru Stana.

Šta se navodi u Deklaraciji?

U Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, dokumentu sa 49 tačaka, navodi se, pored ostalog, da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu.

U Deklaraciji se navodi da sabor ne podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je krajem maja izglasana u Ujedinjenim nacijama.

“Pomenutom Rezolucijom izvršen je pokušaj kolektivnog okrivljavanja cijelog srpskog naroda, koji je neprihvatljiv i ne može biti sproveden u djelo”, tvrdi se u tekstu.

U tekstu se, između ostalog, navodi i da Sabor smatra “neprimjerenim” postavljanje visokog predstavnika u BiH suprotno Aneksu X Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je propisano da je za imenovanje visokog predstavnika potrebna saglasnost strana ugovornica, kao i odgovarajuća rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Takođe se konstatuje da je Dejtonski mirovni sporazum “trajno i bitno narušen”, te se pozivaju svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju.

Konstatuje se da je Republika Srpska zadovoljna visokim stepenom autonomije definisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da se stoga insistira na sprovođenju tog sporazuma, kao međunarodnog ugovora koji se ne može jednostrano ili putem intervencionizma mijenjati.

“Svesrpski sabor smatra da Republika Srpska može u mjeri u kojoj ocijeni kao cjelishodno da aktivira sve nadležnosti koje su prema Dejtonskom mirovnom sporazumu predviđene kao nadležnosti entiteta”, dodaje se.

U Deklaraciji koju su usvojile vlade Srbije i RS konstatuje se i da srpski narod, Srbija i Republika Srpska treba da čuvaju istorijska prijateljstva sa “dokazanim prijateljima”, ali i da grade nova savezništva.