EU spremna na odlučne mere ako se ne smiri situacija na severu Kosova

    1 godina pre 1448 pregleda Izvor: slobodnaevropa.org

Foto : Ilustracija –

Neuspeh u smirivanju situacije na severu Kosova će imati negativne posledice i Evropska unija je spremna da tim povodom sprovede odlučne mere, navodi se u saopštenju 27 zemalja članica EU, objavljenom 3. juna 2023. godine.

“Očekujemo da Kosovo postupi na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na severu Kosova treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama mimo opštinskih zgrada, te da treba što je pre moguće raspisati prevremene izbore.

“Očekujemo učešće kosovskih Srba na ovim izborima”, navodi se u saopštenju koje je portparol EU Peter Stano objavio na Tviteru.

Politički predstavnici srpske zajednice na Kosovu bojkotovali su vanredne lokalne izbore 23. aprila, na kojima su posledično u četiri opštine na severu Kosova izabrani gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

Evropska unija je takođe izrazila zabrinutost zbog statusa najviše borbene gotovosti Vojske Srbije.

“Pozivamo i Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. Hitno treba vratiti mir”, navedeno je.

Srbija i Kosovo su pozvani da se čim pre angažuju u dijalogu koji vodi EU, što podrazumeva, prema saopštenju, i početak rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom “bez daljeg odlaganja ili preduslova”.

Novoizabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti u tri opštine na severu položili su zakletve u alternativnim prostorijama.

Samo je novi gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić položio zakletvu u zgradi Opštine.

Gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića su nekoliko dana nakon polaganja zakletve ušli uz pomoć policije u opštinske zgrade u petak, 26. maja.

To je istog dana dovelo do protesta.

Protest je 29. maja eskalirao u nasilje između pripadnika misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a i demonstranata.

Tokom nemira je povređeno 30 pripadnika mirovnih snaga i 52 osobe srpske nacionalnosti.

Nasilje je navelo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored 4.000 vojnika koji su već u zemlji.

“Evropska unija najoštrije osuđuje nasilje protiv građana, trupa KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i medija na severu Kosova. Nasilje se moglo izbeći i mora se izbeći u budućnosti”, saopšteno je.

Od početka tenzija, međunarodna zajednica neprestano poziva na preduzimanje koraka ka smirivanju situacije.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Kosova Aljbin Kurti dali su naznake da bi se mogli raspisati novi izbori za četiri opštine na severu.

U Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću grupe građana svakodnevno od utorka, 30. maja, protestuju protiv novoizabranih, albanskih gradonačelnika opština.