Europol: Uhapšeno 37 članova kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana

    1 godina pre 463 pregleda Izvor: index.hr/agencije

Europol je danas saopštio da je uhapšeno 37 članova veoma nasilne kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana.

Kako navode ova kriminalna grupa uglavnom je bila uključena u krijumčarenje droge i vatrenog oružja širom Evrope.

Od 37 osumnjičenih, 15 je uhapšeno u jučerašnjim racijama koje su istovremeno izvršene širom Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Holandije, Italije, Belgije i Njemačke.

Dodaje se da su akcije koordinisane sa komandnog mjesta u Zagrebu, uz podršku službenika Europola raspoređenih na terenu.

Grupu je navodno predvodio državljanin Bosne i Hercegovine koji trenutno služi četvorogodišnju kaznu zatvora u Italiji.

On je nastavio da organizuje kriminalne aktivnosti iz zatvorske ćelije, odakle je, vjeruje se, redovno izdavao naređenja i upustva svojim podređenima.

Tokom racija je zaplijenjeno, između ostalog, 148.000 eura u gotovini, 18 komada vatrenog oružja, uključujući dva mitraljeza i 2.512 komada municije.

Pored toga, zaplijenjeno je 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, tri kilograma amfetamina, sedam kilograma marihuane i 10 kilograma hašiša.

Ovu međunarodnu akciju prati složena istraga koju je vodila hrvatska Glavna policijska uprava, u okviru Operativne grupe „Balkanski kartel“, navodi se u saopštenju Europola.

Europol je ranije osnovao Operativnu radnu grupu „Balkanski kartel“, koja okuplja istražitelje iz cijele Evrope i svijeta, kako bi se efikasno izborio sa prijetnjama koje dolaze iz ovog regiona.

U okviru rada ove grupe nedavno je u Srbiji razbijena najveća organizacija za trgovinu drogom na Balkanu.