Mali Oglasi
EXIT

Evo kako da vidite da li imate višak kilograma

  • 4 mjeseca pre
  • 270 pregleda

Standardi ljepote i idealnog tijela mijenjaju se iz sezone u sezonu, ali čak i ukoliko se uklapate u trenutni ideal tijela, to ne mora da znači da možete da budete sigurni da su vaše proporcije idealne sa zdravstvenog aspekta.

Ipak, postoji način da sa sigurnošću utvrdite da ste zaista u dobroj formi, bez obzira na to što se propagira u aktuelnim modnim krugovima. U pitanju je BMI, odnosno indeks tjelesne mase.

Indeks tjelesne mase je metod računjanja uhranjenosti, a koji se zasniva na odnosu visine i težine. Što je indeks viši od okvira preporučenih vrijednosti, to je veći rizik od gojaznosti i bolesti koje je prate. Slično tome, što je indeks niži od preporučenog, to je veći rizik od pothranjenosti tijela i zdravstvenih problema koji prate to stanje.

KOJE SU PREPORUČENE VREDNOSTI?

Ako je BMI ispod 18,5 – pothranjeni ste.

Ako je BMI između 18,5 i 24,9 – u okviru ste idealne tjelesne težine.

Ako je BMI između 25 i 29,9 – imate višak kilograma

Ako je BMI preko 30 – gojazni ste.

Naravno, treba imati u vidu da BMI ne računa količinu tjelesnih masti, pa će tako profesionalni bodibilderi imati više vrijednosti ali se ne ubrajati u gojazne. Ipak, BMI tablica je potpuno sigurno i priznato sredstvo za sve prosječne ljude i rekreativce.

ZAŠTO JE BMI VAŽAN?

Nizak ili visok BMI je obično indikator zdravstvenih problema koji su se pojavili ili će se uskoro pojaviti. Ako je previše nizak, ukazuje na lošu ishranu i pothranjenost. Ako je viši od 25, znači da ste u riziku od srčanih bolesti, dijabetesa i visokog pritiska. Zato je preporuka ljekara i Svjetske zdravstvene organizacije da, ukoliko prelazite preporučene okvire BMI a ne možete da se sami izborite sa problemo, potražite savet nutricioniste koji će vam pomoći da dobijete ili izgubite željene kilograme.

KAKO IZRAČUNATI BMI?

Formula za izračunavanje indeksa tjelesne mase glasi ovako:

BMI = težina (kg) ÷ visina2 (m2)

Dakle, ono što treba da uradite jeste da svoju težinu podijelite sa visinom na kvadrat.

Recimo, za osobu visoku 180cm i tešku 75kg proces izračunavanja je sledeći:

BMI = 75 ÷ (1.8 × 1.8)

BMI = 75 ÷ 3.24

Dakle, BMI je 23.15.

ŠTA KADA BMI NIJE U OKVIRU PREPORUČENOG?

Ako se vaš BMI kreće van granica preporučenog, to znači da je vrijeme da uvedete promjene u dosadašnji stil života. Budući da je gojaznost bolest savremenog doba i da polovina naše populacije ima problema sa viškom kilograma, češće se traže načini da se ova brojka smanji, a ovo su neki od načina.

Promijenite spisak namirnica koje kupujete – voće, povrće, integralne žitarice i meso ulaze u korpu, a iz nje izbacite sve prerađene namirnice, slatkiše, sokove, grickalice i slične stvari.

Promijenite ishranu – Izbjegavajte industrijski prerađenu hranu, sve masti koje ne dolaze iz prirode već iz fabrike, šećer.

Povećajte unos proteina i vlakana.

Copyright © 2019 PV Informer. Sva prava zadržana.