Evo zbog čega treba isključiti uređaje iz struje kada se ne koriste

    1 godina pre 382 pregleda Izvor: klix.ba/portalanalitika.me

Ponekad nam se dogodi da ostavimo uključen uređaj u struju čak i kada ga više ne koristimo. To nije najbolja opcija i trebalo bi da ih isključujemo.

Postoji više razloga zašto ne bismo trebali ostavljati uređaje priključene u utičnice bez obzira na to da li u tim trenucima boravimo u domu ili ne.

Kao prvi razlog navodi se štednja. Navodi da se da uređaji koji ostanu uključeni u struju kao što je punjač za mobilni telefon može potrošiti mnogo struje na mjesečnom nivou.

Drugi razlog je da uređaju uključeni u struju mogu uzrokovati opasnost od požara. Dobar dio požara u domovima uzrokovano je zbog uključenih uređaja. Čak i kada uređaji nisu glavni uzrok požara, priključeni u struju mogu još više uticati na požar.

Osim toga, uređaji poput laptopa i mobilnog telefona nisu dizajnirani da budu stalno priključeni. Na taj način uništava se baterija što će ograničiti njihovo trajanje. Takođe, trebalo bi izbjegavati korišćenje jeftinih verzija punjača, jer možda nisu sigurni. Stoga, kupujte uređaje čije brendove poznajete po kvalitetu.