Evropa počela da troši gas uskladišten za zimu

    1 sedmica pre 67 pregleda Izvor: Al Jazeera/cdm.me

Smanjenje isporuka prirodnog gasa iz Rusije primoralo je Evropu da koristi zalihe pripremljene za predstojeću zimsku sezonu, piše Bloomberg. Kako se navodi, pad isporuke pogodio je Francusku, Italiju, Austriju i Njemačku zbog odluke Gazproma da obustavi rad Siemensovih gasnih turbina zbog problema sa njihovom popravkom.

Agencija ističe da su zalihe u evropskim podzemnim skladištima gasa pale prvi put od sredine aprila.

Prema posljednjim podacima, rezerve su smanjene za jedan postotni bod, iako se gas obično ubrizgava samo tokom ljetnog perioda, a primljene količine se čuvaju do vrhunca zimske sezone, prenosi Tanjug.

Gorivo bi moglo nestati do januara
Prema pesimističkoj prognozi Wood Mackenzie Ltd, u slučaju potpunog gašenja Sjevernog toka, Evropa neće moći da akumulira rezerve gasa do nivoa koji je odredila EU do početka sezone grijanja, a u tom slučaju goriva će nestati do januara.

Gazprom je početkom sedmice saopštio da će zbog ograničenja na kompresorskoj stanici Portovaja moći da isporučuje gas preko Sjevernog toka u količini do 100 miliona kubnih metara dnevno, u odnosu na planiranih 167 miliona.

Zbog kašnjenja u remontu agregata njemačke kompanije Siemens, na stanici mogu da se koriste samo tri gasne kompresorske jedinice, a kako navodi Bloomberg ključna oprema za rad gasovoda ne može da se vrati nakon održavanja iz Kanade zbog antiruskih sankcija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: