„Evropa sad“ može generisati rast nezaposlenosti

    4 meseca pre 188 pregleda Izvor: rtcg.me

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić ocijenio je da je program Evropa sad ozbiljan reformski zahvat, pa je, kako je rekao, bilo razumno fazno ga primjenjivati. On smatra da postoji realna mogućnost da program generiše rast nezaposlenosti u Crnoj Gori.

Kostić je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da će se program Evropa sad primjenjivati do onog momenta dok to bude bilo moguće. On je podsjetio da je više puta govorio da je taj program neodrživ sa stanovišta ekonomskih parametara.

„Da li će tako biti, ostaje da vidimo. Tu tvrdnju sam temeljio na tome da je program Evropa sad zanemario ono osnovno, a to je produktivnost. Jedan od tri cilja koja su proklamovana je podizanje životnog standarda, drugi je rast zaposlenosti, a treći je smanjenje sive ekonomije“, rekao je Kostić.

On smatra da ako se želi poboljšati životni standard, onda je najbolji način za to rast produktivnosti, koja postavlja granice održivog rasta plata i povrata na kapital.

Kostić je rekao da se ne može na duži rok povećavati potrošnja i vršiti preraspodjela bez novostvorene vrijednosti. Saglasan je sa stavom MMF-a da je program trebalo sprovoditi fazno.

„U pitanju je ozbiljan reformski zahvat, pa je razumno primjenjivati ga fazno. Tako se stvaraju uslovi onome što se želi postići, a tako dajete mogućnost i odstupanja od određenih stvari tokom primjene“, rekao je Kostić, ocjenjujući da se faze u razvoju ne mogu preskakati.

Sagovornik Linka kaže da se kratkoročno može desiti povećanje, ali da se kasnije može desiti da situacija u potrošmnji bude gora nego sa startne pozicije: „Na osnovu produktivnosti se povećava standard građana, toga ovdje nema“.

On kaže i da ne vidi na osnovu čega će se desiti rast broja zaposlenih: „Mislim čak da će se desiti ozbiljna mogućnost rasta nezaposlenosti, generisan ovim programom“.

PV Informer
%d bloggers like this: