Evropski sud donio važnu odluku o broju 112

  • 6 mjeseci pre
  • 256 pregleda
  • Izvor: rtcg.me

Policija, vatrogasci i hitna pomoć moraju da utvrde fizičku lokaciju osobe koja je nazvala broj za hitne slučajeve 112 bez obzira na to da li telefon ima SIM karticu, odlučio je Evropski sud pravde, u slučaju okrutnog ubistva u Litvaniji.

U septembru 2013.godina tinejdžerka u gradu Panevezusu bila je oteta, silovana i živa spaljena u gepeku automobila. Nazvala je broj za hitne slučajeve 10 puta kako bi pozvala u pomoć, ali je pozivni centar nije locirao i nije je mogao pronaći.

Njena rodbina tužila je kasnije državu jer nije sprovela evropska pravila po kojima države članice moraju osigurati da se lokacija osobe koja zove besplatno prenese sa svakim pozivom na broj 112. Slučaj je završio na Evropskom sudu pravde.

Broj 112 koji važi za cijelu EU može se nazvati fiksnim i mobilnim telefonom, čak i ako nema SIM karticu.

Sudije u Strazburu su utvrdile da se evropska pravila odnose na svaki poziv na broj 112, čak i ako telefon nema SIM karticu.

Kada je to tehnički moguće, prenesena informacija mora biti dovoljna da se “pouzdano i tačno” locira osoba koja zove.

U litvanskom slučaju, nije jasno je li telefon imao SIM karticu ili se pozivu nije moglo ući u trag iz nekog drugog razloga.

Sud je zaključio da se država članica može smatrati odgovornom ako postoji direktna uzročna veza između njenog propusta da u potpunosti sprovede evropski zakon i to za posljedicu ima bilo kakvu štetu.

Slučaj se sada vraća u litvanski sud radi konačne presude.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.