Fascinantne činjenice o ljudskom tijelu

    1 godina pre 299 pregleda Izvor: Fos media

Ljudsko tijelo predstavlja nevjerovatan mehanizam o kome se mnogo toga ne zna. Činjenica poput ukupne dužine svih krvnih sudova, arterija, vena i kapilara, od 96.500 kilometara, zaista je fascinantna.

Ono što je veoma važno je da jedan, ovako kompleksan mehanizam, održavamo što je moguće u boljem stanju, kako bi svi njegovi djelovi funkcionisali besprekorno, piše 24sata.hr.

Zanimljive činjenice o ljudskom tijelu

Krvni sudovi

Kad bismo u ravnoj liniji rasprostrli sve ljudske vene, arterije i kapilare koje prolaze kroz cjelokupan organizam, one bi ukupno bile dugačke nevjerovatnih 96.500 kilometara.

Ušni vosak

Cerumen ili ušni vosak se pojačano luči u stanjima velikog straha, mnogo više nego što se luči u trenucima kad nismo izloženi strahu i sličnim agresivnim osjećajima.

Mišići u tijelu

Poprečnoprugasti, odnosno skeletni mišići nalaze se uz kosti i zlobove, a u svakom tijelu ih ima više od 600 pojedinačnih. Oni čine oko 40 odsto ukupne težine tijela.

Nokti i njihov rast

Nokti na rukama rastu brže od onih na nogama. Najbrže raste nokat na srednjem prstu ruke, a ako se radi o dominantnoj ruci, on raste dvostruko brže od ostalih.

Nervni sistem

Kad bismo u ravnoj liniji rasprostrli sve živce našega tijela, dostigli bismo dužinu od 72,4 kilometra.

Skriveni div

Najsnažniji mišić u ljudskom organizma je jezik. On je jedini mišić koji je povezan sa podjezičnom kosti, donjom vilicom, slijepoočnom kosti, nepcem i ždrelomsamo jednim svojim krajem, korjenom jezika.

Čulo ukusa slabi s godinama

U ustima, na jeziku i u grlu imamo više od 9000 papila i senzora ukusa koji s godinama slabe, pa će ih do 60. biti upola manje.

Gubimo ćelije

Svakoga sata ljudsko tijelo će sa sebe skinuti više od 600.000 mrtvih ćelija kože. Pilingom i drugim metodama uklanjanje mrtvih ćelija koži omogućava disanje i bolju prokrvljenost.

Kosti jače od čelika

Najsnažnija kost u ljudskom tijelu je bedarna kost. Uopšteno, naše kosti imaju veći otpor i nosivost od čelika iste širine, one su pet puta čvršće od čelika jednake mase.

Srce radi neprekidno

Srce je organ koji radi 24 časa. Svojim kontrakcijama pumpa krv kroz čitavo tijelo, i zbog toga će kroz njega svakoga dana proći više od 7500 litara krvi.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6981 pregleda