Fekalna kanalizacija i dalje teče u Breznicu

    1 godina pre 344 pregleda Izvor: dan.co.me

Ekolozi tvrde da je situacija sa kvalitetom vode u pljevaljskim rijekama znatno bolja nego prethodnih godina, ali su složni u ocjeni da je on još uvijek loš. Kao najzagađenija rijeka u Crnopj Gori označava se i dalje Vezišnica, a najveći zagađivači su Rudnik olova i cinka „Šuplja stijena”, Termoelektrana, gradske otpadne vode i otpadne vode Rudnika uglja. Međutim, boljitak se vidi kada su u pitanju otpadne vode Rudnika uglja, koje mnogo manje zagađuju rijeku Ćehotinu. Za predsjednika Sportskog- ribolovnog kluba „Lipljen” Vasa Kneževića boljitak je postignut sa izgradnjom taložnika za otpadne vode koje dolaze iz kopova Rudnika uglja.

Situacija je bolja nego prije pet ili šest godina ali je i dalje loša, kaže Knežević stavljajući akcenat na Postrojenje za prečišćanje otpadnih voda koje ne radi zbog sukoba na relaciji loaklana uprava – španska kompanija „Akvalija”. Knežević očekuje da će se ovo pitanje rješavati na sudu, ali ističe da je na gubitku životna sredina, jer ne prečišćene otpadne vode idu direktno u Ćehotinu.

Postoji veliki problem i sa otpadnim vodama koje dolaze iz Rudnika „Šuplja stijena”.Tu se slobodno može reći da je došlo do pogoršanja situacije. Rudnik je daleko od očiju javnosti, a preko Mjedeničkog potoka ozbiljno ugrožava Ćehotinu -podvlači Knežević.

Po mišljenju izvršnog direktora Ekološkog udruženja „Breznica” Milorada Mitrovića ispustima fekalne kanalizacije najviše je ugrožena rijeka Breznica i da se kojim slučajem nalazimu u Evropskoj uniji takvo stanje bilo bi svojevrstan skandal.

Rijeka Breznica je toliko ugrožena od ispusta fekalne kanalizacije da je to prosto sramota.Praktično od izvora do ušća u Ćehotinu imamo ispuste fekalne kanalizacije koji idu u ovu rijeku, kaže Mitrović i dodaje da je dodatna nevolja to što se nekontrolisano u ovu rijeku baca i komunalni otpad.

Pričamo priču o ulasku u Evropsku uniju, a mi u sred grada imamo takvu situaciju sa rijekom Breznicom da bi takav slučaj u zemljama Evropske unije bio strašan skandal – podvlači Mitrović i naglašava da treba dosta tog uraditi i na zaštiti Vezišnice, koja se uliva u Ćehotinu. Prema njegovim riječima ovu rijeku ugrožavaju otpadne vode Termoelektrane, ali i brojni kanalizacioni ispusti iz prigradskih i gradskih naselja.

Ne smijemo zaboraviti da sve ono što se ispusti u Vezišnicu dođe u Ćehotinu – podvlači Mitrović.

Potrošeno šest miliona, a postrojenje ne radi

Milorad Mitrović smatra da je suludo je za Postrojenje za prečišćanje otpadnih voda potrošiti šest miliona eura a da ono ne radi i da otpadne vode sada nesmetano teku u Ćehotinu.

Opština Pljevlja se zbog ovog postrojenja zadužila dva miliona eura. Taj kredit je nova omča oko vrata građanima. Pritom potrošeno je i četiri miliona eura granta. Sada imamo situaciju da ništa nije urađeno na zaštiti rijeke Ćehotine – kaže Mitrović i napominje da Ćehotinu treba valjano zaštiti a to nije moguće uraditi bez ekološke rekonstrukcije Termoelektrane i stavljanja u funkciju Postrojenja za prečišćenje otpadnih voda.

Podsjećamo, gradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda počela je prije šest godina. Kada je konačno posao završen španska kompanija „Akvalija“ napustila je postrojenje i sada sa Opštinom Pljevlja razmjenjuje optužbe.

Najnovije vijesti

Zvezda čeka Bragu, Vest Hem u Zagrebu

16. septembra 2021. 12:17

Otišao je veliki Dušan Duda Ivković

16. septembra 2021. 10:09

Prognoza vremena – 16. septembar

15. septembra 2021. 22:21

Cijene u avgustu porasle 3,1%

15. septembra 2021. 20:43

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 25870 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11609 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10674 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10042 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9214 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8725 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8550 pregleda
%d bloggers like this: