Finansijska situacija stabilna, ostvarenje budžeta nikad bolje

    2 sedmice pre 302 pregleda Izvor: pobjeda.me

Pljevlja su finansijski stabilna opština, izmirujemo na vrijeme sve obaveze kako prema radnicima tako i prema trećim licima, dobavljačima i državi u dijelu poreza i doprinosa. Obaveze do 31. oktobra su manje dva miliona eura u odnosu na početak godine, poreske obaveze su smanjene 600.000 eura, a dospjele koje uključuju poreski dug su manje za milion. Na računu je milion eura od ekološke takse koji će do kraja godine biti uvećan za još jedan milion eura. Ne postoji bojazan da zarade neće biti isplaćivane redovno – kaže predsjednik Opštine Igor Golubović sumirajući rad lokalne uprave između dva praznika grada.

Kako se odvija realizacija budžeta?

Ovogodišnji budžet je za deset mjeseci realizovan oko 65%. Ako gledamo samo tu brojku i nije ono što smo planirali, ali ako izuzmemo 2,5 miliona eura od donacije EPCG koja je ušla u budžet za 2020. godinu i 500.000 eura za fasade, su takođe ušli u naš budžet, a realizovani su preko Uprave javnih radova, onda s ponosom možemo reći da je ovaj budžet ostvaren do sada 77%, i to je najbolje ostvarenje budžeta ikad, odnosno mi smo ove godine naplatili skoro 2 miliona eura više prihoda nego prethodne godine.

Nažalost, sa Vladom nijesmo dovršili što smo obećali građanima prije godinu, a to je da ćemo riješiti nenaplaćene obaveze ,,Vektre Jakić“ za koncesije u vrijednosti od 4,5 miliona eura sa kojim bi pokrili sve dospjele obaveze vezane za poreze i doprinose Opštine i komunalnih preduzeća kao i da obećanje vezano za otkup manjeg vlasničkog udjela Opštine Pljevlja u SC Ada, koja je u vlasništvu države, takođe nije realizovano što bi se isto iskoristilo za pokrivanje obaveza vezanih za poreze i doprinose. Nadamo se da će nova vlada imati senzibilitet po tom pitanju i da ćemo naći način da postignemo dogovor kako bi ostvarili taj prihod koji Opština Pljevlja dobija posredno od države, a država ga nije naplatila.

Koji su projekti realizovani?

Iako je polovina godine izgubljena zbog prvog talasa epidemije korona virusa, u drugoj polovini godine značajno je aktivirana realizacija svih projekata koje smo planirali budžetom za ovu godinu i koji su u višegodišnjem planu Opštine. Prije svega projekti iz oblasti vodosnabdijevanja grada. Završili smo prvu i drugu fazu rekonstrukcije postrojenja za pripremu pitke vode Pliješ, koje je osnovno za distribuciju pitke vode građanima Pljevalja, uz uloženih preko 700.000 eura. Istovremeno smo, zajedno sa Upravom javnih radova, pripremili projekte za finansiranje sličnih postrojenja, takođe na Pliješi, za tretman vode iz akumulacije Otilovići, kao i izgradnju postrojenja Breznica i Bogiševac. Što se tiče vodosnabdijevanja, takođe smo nastavili sa rekonstrukcijom vodovodne distributivne mreže u centru grada. Završili smo 90% do 95% radova na mreži u tom dijelu grada. Ove godine je to rađeno u ulicama Tanasija Pejatovića, Omladinskoj, Uroša Ružičića i Boračkoj, vrijednosti preko 150.000 eura. Radove je izvodilo lokalno preduzeće Vodovod.

Još jedan od važnih projekata je energetska efikasnosti zgrada koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici. Iskoristili smo ga za vizuelno osvježavanje centra grada, na 11 zgrada je urađeno preko 7.500 m² stambenog i poslovnog prostora, odnosno ugrađeno preko 9.000 m² nove energetski efikasne fasade.

Ranije smo uradili fasadu na zgradi Opštine, tako da sada, uz zgradu SDK, DPO i državnih fondova, možemo reći da su sve zgrade u kojima funkcionišu organi lokalne uprave u Pljevljima energetski efikasne, što je dovelo da do smanjenja od 10% potrošnje energenta, odnosno uglja u kotlarnici u Skerlićevoj. Sve to je dio šireg projekta završetka urbanizacije centralnog gradskog jezgra, gdje su završeni svi radovi u glavnoj ulici. Tokom ove godine ugradili smo i dio urbanog mobilijara, a za narednu planiramo i ozelenjavanje te površine. Završena je rekonstrukcija dva trga u centru grada, Trg 13. jul i Trg Đorđija Peruničića, osvježen je park ispod pošte, iz centra su uklonjeni i neaktivni privremeni objekti tako da su Pljevlja zadnjih godinu dana doživjela transformaciju gradskog jezgra gdje uz organizovanje parking servisa na bolji, kvalitetniji način imamo centar grada za koji možemo reći da izgleda kao u mnogo većim i bogatijim sredinama nego što su Pljevlja.

Ponosni smo i što smo aktivnosti usmjerili na brigu prema kulturno-istorijskom nasljeđu. Intenzivirali smo i obnovili radove na sanaciji spomenika palim borcima i strijeljanim Pljevljacima na Stražici, obnovili pomalo zaboravljeni spomenik na Senjaku i intenzivirali radove u Kominima. Mogu najaviti da ćemo završiti eksproprijaciju dijela zemljišta kako bi omogućili istraživanje Municipiuma S na široj površini, što će omogućiti nesmetano istraživanje u narednih 10 do 15 godina tog za Pljevlja i Crnu Goru jako bitnog istorijskog lokaliteta.

Kakvo je stanje u komunalnim preduzećima?

Sa posebnom brigom vodili smo računa o optimizaciji broja radnika i broja usluga, odnosno kvalitetnom radu lokalnih preduzeća, u cilju zaštite javnih sredstava i odgovornog odnosa prema trošenju tih sredstava. Nažalost, dva komunalna preduzeća (Agencija za stambeno-poslovni fond i Komunalne usluge) su pošla u stečaj, jedno će biti likvidirano, a drugo reorganizovano. U svakom slučaju, zaštitili smo lokalna sredstva u vrijednosti preko 100.000 eura, tako da je budžet Opštine za taj iznos veći u dijelu naplate poslovnih prostora. Ono što je radilo preduzeće sa preko 25 zaposlenih, sada rade tri zaposlena.

Što se tiče ostalih komunalnih preduzeća, Čistoća je značajno osnažena podrškom u nabavci nove opreme i uvođenju novih servisa, tako da je grad čist i uređen, mnogo je više zelenih i cvjetnih površina. Takođe smo osnažili i preduzeće Lokalni putevi i ovu godinu, koja je bila izazovna za održavanje puteva zbog obilnih kiša, završili sa relativnim uspjehom. I na kraju, što se tiče sanacije stanja u Grijanju, lokalna uprava se s tim problemom uhvatila u koštac tako da su radnici dobrom saradnjom Opštine i tog preduzeća došli u situaciju da je dugovanje od preko 11 zarada smanjeno na tri i vrlo brzo ćemo izaći iz tog problema. Doduše, tamo ima problema vezano za plaćanje poreza i doprinosa, ali uz domaćinsko poslovanje i očekivano razumijevanje poreskih organa mislim da ćemo doći do toga da to preduzeće više ne bude opštinski problem.

Koliko je lokalna uprava ulagala u razvoj sela i poljoprivrede?

Površina opštine Pljevlja je 1.346 metara kvadratnih, odnosno 10% površine Crne Gore. Opština Pljevlja zahvata 13% poljoprivrednih površina i 15% obradivog crnogorskog zemljišta. To govori da je poljoprivreda u pljevaljskoj opštini kao i na državnom nivou prepoznata kao jedna od prioritetnih grana privrede i sagledavajući ulaganja u selo, što sa lokalnog što sa nivoa države, mogu reći da bavljenje poljoprivredom u Pljevljima nikad nije bilo privlačnije niti su poljoprivrednici imali povoljniji ambijent za bavljenje biljnom ili stočarskom proizvodnjom. Naravno, prepoznajući potencijal ne samo u poljoprivredi već u kompletnom ruralnom razvoju, koji ima mogućnosti i za turističku valorizaciju, kao i drvopreradu, Opština Pljevlja posvećuje dužnu pažnju kroz odgovorno planiranje i sprovođenje mjera u skladu sa materijalnom snagom Opštine i države. Spektar ovih mjera je veliki, a rezultati su vidljivi i ako se osvrnemo na blisku prošlost efekti su više nego očigledni. U Pljevljima ima oko 1.500 registrovanih poljoprivrednih proizvođača, za razliku od 2014. godine kad ih je bilo samo 19. Starosna struktura poljoprivrednika, kao i svuda u okruženju, dosta je nepovoljna, ali naši poljoprivredni proizvođači bez obzira na sve rade ambiciozno, sa dosta entuzijazma, uz posvećenost i savremeni odnos prema proizvodnji koristeći pretpristupne fondove EU, subvencije Opštine i Ministarstva ruralnog razvoja i poljoprivrede, IRF-a, kao i druge pogodnosti. Planirani i realizovani Agrobudžet Opštine Pljevlja za ovu godinu je bio inicijalno 300.000 eura u 23 mjere od kojih se 50% odnosi na stočarstvo, 15% na ratarstvo, povrtarstvo i organsku proizvodnju. Ovaj iznos smo uvećali za 100.000 eura zbog ublažavanja posljedica izazvanih korona virusom. Tako da je u Pljevljima u zadnjih pet godina kroz agrobudžetske mjere Opštine uloženo preko 1,5 miliona eura, dok je kroz Agrobudžet Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja uloženo preko 6 miliona. U seosku infrastrukturu Opština Pljevlja, kroz asfaltiranje i sanaciju, zimsko održavanje puteva, izgradnju seoskih vodovoda uložila je oko 4 miliona eura u zadnjih pet godina.

Ove godine na tekuće održavanje i proboj seoskih puteva ulažemo oko 500.000 eura i to je povećanje za preko 50%. Što se tiče asfaltiranja, ove godine smo planirali 11 kilometara, počeli smo malo kasnije zbog vremenskih okolnosti i aktivnosti izabranih preduzeća u pljevaljskoj opštini na nekim drugim projektima, tako da ćemo od tih 11 kilometara, siguran sam, asfaltirati pola, a pola ostaviti za narednu godinu zbog skorog završetka sezone pogodne za radove.

Takođe, realizujemo i izgradnju osam vodovoda, sa preko 50% više sredstava koja se ulažu ove godine u odnosu na prošlu, što takođe govori o opredjeljenju i ulaganjima lokalne uprave u razvoj sela i poljoprivrede.

Opština Pljevlja ostvarila je odlične rezultate kada je u pitanju optimalizacija javne uprave. Što je konkretno urađeno?

Lokalna uprava je u posljednjih godinu pokazala poseban odnos i senzibilitet prema lokalnim finansijama, odnosno prema trošenju naplaćenih javnih sredstava kako u lokalnoj upravi tako i u komunalnim preduzećima. Upravo iz tog razloga smo planirali značajna sredstva za sporazumni raskid radnih odnosa, odnosno onih zaposlenih za koje smo procijenili, u skladu sa Zaključkom Vlade krajem prošle godine, da je prestala potreba za njihovim radnim mjestima, tako da je krajem 2019. i tokom 2020. godine do danas preko 30 kolega iz Opštine zaključilo sporazumni raskid radnog odnosa. U skladu sa odlukom Vlade na slične pozicije objedinjavanjem nekoliko pozicija smo primili 10 mladih kolega i na taj način značajno podmladili ekipu u Opštini. Sada u Opštini na poslovima od javnog interesa, odnosno u skladu sa Statutom Opštine, Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi radi 242 službenika namještenika i 12 gerontodomaćica. Više od pola službenika namještenika je ženskog pola i više od pola su sa VI i VII stepenom stručne spreme. Takođe, posebnu pažnju smo posvetili stvaranju kvalitetnih i boljih uslova za rad službenika i namještenika. Pored mjera energetske efikasnosti koje smo primijenili, u objektima u kojima rade smo obnovili prostor u zgradi DPO, gdje smo objedinili nekoliko službi, tako da uz obnavljanje IT opreme službenici u lokalnoj upravi u Pljevljima imaju odlične i kvalitetne uslove za rad. Naravno, s obzirom na to da zgrada u kojoj se nalazimo i gdje se nalazi gro zaposlenih je izgrađena 60-ih godina prošlog vijeka i zahtijeva unutrašnju rekonstrukciju. Tokom ove godine smo uradili projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju i adaptaciju prostora kancelarija u glavnoj zgradi. Sa budžetskim sredstvima u narednoj godini počećemo faznu rekonstrukciju tih prostora.

Transparentnost rada lokalne uprave je takođe od bitnog značaja za mene kao predsjednika, ali i za sve rukovodioce sekretarijata i službi.

Kako je epidemija kovid-19 uticala na funkcionisanje u opštini?

Epidemija kovid-19 virusom u Crnoj Gori i u svijetu je poremetila sve poslovne tokove kako u funkcionisanju preduzeća tako i u funkcionisanju javnih ustanova i javnih službi tako da smo i mi kada smo se suočili sa tim problemom izgubili nekih par mjeseci da se reorganizujemo i da nađemo način na koji ćemo komunicirati sa građanima, a sa druge strane da zaštitimo zdravlje i svojih zaposlenih i građana. S druge strane smo morali napraviti i organizovati komunikaciju i saradnju sa zdravstvenim ustanovama u Pljevljima, sa ustanovama koje brinu o starima, sa ustanovama kao što je JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama. U intenzivnoj komunikaciji prvih mjeseci našli smo način kako da im pomognemo. Ovdje mogu reći da je sva komunikacija vezano za koronu išla preko lokalnog Tima za zaštitu i spašavanje, kako organizacija samog života u Pljevljima tako i komunikacija prema građanima. Preko lokalnog Tima smo ostvarili i dobar način kako da direktno pomognemo Domu zdravlja i bolnici u Pljevljima i želim ovom prilikom da odam zahvalnost i pohvalu zdravstvenim radnicima u našem gradu na jako dobrom i jako požrtvovanom odnosu i prema bolesnicima i prema potencijalnim bolesnicima. Samo zahvaljujući jednom takvom odnosu nijesmo došli u situaciju da ne možemo kontrolisati povećan broj pacijenata u Domu zdravlja i Opštoj bolnici.

Dom vojske smo rekonstruisali za potrebe zdravstvenih radnika kojima treba izolacija i poseban odmor, tako se objekat Doma unazad par mjeseci koristi za te namjene. S druge strane u direktnoj komunikaciji sa Crvenim krstom, Domom za stara lica, Dnevnim centrom smo dali dodatna sredstva iz budžeta tako da mislim da su Pljevlja i Pljevljaci, bar što se tiče lokalne uprave, u sferi mogućeg, dobili dobru podršku od Opštine. Takođe smo na sjednici lokalnog parlamenta u junu odobrili dodatne mjere, dodatna finansijska sredstva koja su već podijeljena komunalnim preduzećima koja su ostala bez dijela prihoda, oslobodivši preduzetnike koji nijesu radili plaćanja računa. Preko Sekretarijata za privredu za oko 130 pljevaljskih preduzetnika smo obezbijedili finansijsku pomoć. Povećali smo budžet za 30% za poljoprivredu i tu mislim da smo se na odgovoran i kvalitetan način postavili prema toj grupi naših građana koji su dobili direktnu pomoć usljed nemogućnosti rada zbog mjera NKT-a.

Prethodnih dana ponovo su zabilježena prekoračenja zagađujućih materija u vazduhu. Kakve aktivnosti se preduzimaju na rješavanju ekoloških problema?

Svake zimske sezone imamo sličnu priču kada je o zagađenju vazduha riječ. To ne znači da taj problem treba da se posmatra samo tokom zimskog perioda, već o njemu moramo razmišljati tokom cijele godine i truditi se da radimo da nađemo načina da riješimo ekološke probleme ne samo ove koji utiču na spoljni vazduh već i one koji su vezani za zagađenje zemljišta i vode, a na koje su većinom uticali veliki industrijski pogoni u Pljevljima. Što se tiče zagađenja spoljnog vazduha u najvećoj mjeri dolazi od individualnih ložišta u gradu, jer da potiče samo od Termoelektrane i Rudnika uglja ono bi se javilo u istom obimu i tokom cijele godine, a ne samo tokom sezone grijanja.

Prije svega mislim na povećanje PM 10 čestica i SO2 u vazduhu što smo imali zadnjih nekoliko dana, ali taj problem se mora rješavati sistemski, prije svega smanjenjem energije koja se troši u našim prostorima u kojima živimo i radimo, gdje Opština Pljevlja, kao što sam rekao, primjenjuje značajne aktivnosti vezano za mjere energetske efikasnosti. Ako nije moguće postići energetsku efikasnost, kao i u slučajevima kada se to odradi, ipak treba preći na ekološki prihvatljivije gorivo.

Što se tiče ekologije u toku je realizacija za Pljevlja krucijalnog projekta koji će omogućiti ne samo ekološku sanaciju, odnosno ekološku neutralnost pogona Termoelektrane u Pljevljima već i očuvanje radnih mjesta s obzirom na ograničenje rada Termoelektrane u odnosu na njene parametre koje emituje u zemlju, vazduh i vode. Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane je počela, realizuje se preko 50 miliona vrijedan projekat i siguran sam da će za naredne dvije godine Termoelektrana ući u fazu kada će biti totalno ekološki neutralna prema okruženju.

Rudnik uglja je značajno unaprijedio ekološke standarde, ostaje još jedan dio vezan za prašinu, ali ono što se odnosi na vode i na zemljište, te probleme Rudnik više nema. Tako da uz realizaciju projekata vezanih za revitalizaciju, odnosno sanaciju deponije u Gradcu i deponije pepela i šljake na Maljevcu možemo reći da se kao ove godine nikad više i nikad intenzivnije nije radilo na sanaciji ekoloških problema u opštini Pljevlja. Sve to govori da će u narednih nekoliko godina opština Pljevlja biti mnogo čistije mjesto i na taj način stvorićemo uslove za kvalitetniji život svih građana kako u gradu tako i na selu.

Koliko se uspjelo uraditi na unapređenju saobraćajne infrastrukture?

Pljevlja su ove godine kao nikada bila mjesto gdje su prisutne građevinske mašine koje rade na izgradnji nove ili rekonstrukciji postojeće saobraćajne infrastrukture. Bez obzira što iz godine u godinu Opština povećava davanja na unapređenje saobraćajne infrastrukture u gradu i na seoskim područjima, nijesmo do skoro imali priliku da budemo svjedoci značajnijih radova vezano za magistralne putne pravce koji opštinu Pljevlja povezuju sa regionom, ali i Crnom Gorom. Prva faza rekonstrukcije puta Pljevlja – Metaljka je u poodmakloj fazi realizacije, počeli su intenzivno radovi na rekonstrukciji puta od Pljevalja prema granici sa Srbijom, intenzivirani su radovi na putu između Mijakovića i Vrulje, što govori da će u narednih godinu ili dvije dana Pljevlja biti značajno bolje povezana sa regionom. Sva ulaganja u putnu infrastrukturu se odnose na preko 50 kilometara magistralnih puteva i vrijednost tih radova je preko 30 miliona, dakle riječ je o značajnijim ulaganjima i o tome da Pljevlja postaju ne samo bitan industrijski centar već i važno tranzitno čvorište na sjeveru Crne Gore koje povezuje Crnu Goru sa BiH i Srbijom.

Dakle, kad podvučete crtu, kako biste ocijenili učinak lokalne uprave između dva praznika?

Prošle godine kad smo završili proslavu novembarskih praznika, ušli u finalizaciju izrade budžeta i na osnovu planiranih prihoda, dogovora, razgovora imali smo značajne planove za ovu godinu koji su prilagođeni potrebama građana i značaju opštine. Činjenica je da je korona spriječila da u prvih pola godine na kvalitetan način počnemo realizaciju velikog broja projekata. Upravo iz tog razloga ćemo i prenijeti značajna sredstva za realizaciju kapitalnih projekata u narednu godinu. Želim da naglasim, što doprinosi pozitivnoj ocjeni pogotovo zadnjih pola godine jeste da smo finansije Opštine Pljevlja stabilizovali, da smo se trudili da u okviru mogućeg uradimo što više projekata, da prilagodimo svoj rad okolnostima koje je nametnula korona. Žao mi je da nijesmo u punu funkciju stavili Dom kulture u smislu realizacije velikih planova koje smo imali za organizaciju kulturnih dešavanja u Pljevljima zbog mjera kovida, ali smo u Dom smjestili sve kulturne institucije, osnovali Centar za kulturu i to je nešto na šta sam posebno ponosan. Takođe, zadovoljstvu doprinosi da smo sa 10 do 15 mladih kolega ojačali opštinske službe i sekretarijate što govori da ipak ova godina, kada podvučemo crtu, može biti tretirana kao pozitivna, odnosno ja kao predsjednik Opštine mogu reći da sam zadovoljan radom organa lokalne uprave i onim što je urađeno u ovom periodu između dva praznika. Uvjeren sam da će osnovu svega prethodnog i vodeći računa o značaju Pljevalja i Pljevljaka, nova vlada prepoznati potrebu za dobrom komunikacijom sa našom lokalnom upravom i nastaviti sa daljim ulaganjima u pljevaljsku infrastrukturu i privredu.

Osnažen informacioni sistem Opštine

– Jedna od aktivnosti koju smo sproveli tokom prilagođavanja okolnostima koje je izazvala epidemija kovida-19 jeste osnaženje IT sistema Opštine. Službenici koriste savremenu IT opremu, osnažili smo i obnovili sistem s novim serverima i napajanjem tako da možemo reći da će, uz ulaganje u softver koji sve to pokreće i uvezuje rad lokalnih službenika, opština dobiti veoma brzo novi sistem za naplatu lokalnih javnih prihoda. Možemo reći da ćemo veoma brzo biti opština koja je spremna da se uhvati ukoštac sa novim izazovima po pitanju digitalne transformacije javnih službi – kaže Igor Golubović.

Pelet smanjio zagađenost vazduha

Opština građanima pomaže pri nabavci i kupovini tzv. ekološkog ogrijava pelet. Kakvi su efekti?

Za šest sezona povećali smo broj korisnika peleta sa 280 u 2015. godini na preko 830 korisnika u ovoj godini što govori da je 10 do 15 odsto pljevaljskih gradskih domaćinstava prešlo na grijanje na pelet. Za taj procenat je smanjen i broj dana kada je kvalitet vazduha loš u odnosu na prethodne godine. Ni u kom slučaju to nije zadovoljavajuće niti mi smatramo problem sa zagađenjem vazduha riješenim. On će biti konačno riješen kada pređemo na daljinsko grijanje iz Termoelektrane Pljevlja, toplifikacijom grada. Opština Pljevlja mora donijeti i odluku o zabrani korišćenja fosilnog goriva za grijanje.

Stratešk plan – putokaz razvoja grada

Koji su projekti planirani u narednom periodu?

Ove godine smo pripremili krucijalni dokument, a to je Strateški plan opštine Pljevlja za period od 2021. do 2025. godine. Taj dokument je putokaz kojim će se opština razvijati, u šta ćemo ulagati. Upravo na osnovu Strateškog plana smo pravili nacrt budžeta za narednu godinu i vrlo brzo i prijedlog budžeta i u planiramo značajno investiranje u one infrastrukturne projekte koji bitno utiču na kvalitet života u Pljevljima i koji dugo godina nijesu bili predmet pažnje. Prije svega mislim na vodosnabdijevanje grada. Pljevlja imaju sistem vodosnabdijevanja koji je prilično star, koji zahtijeva svake godine značajna ulaganja i iduće godine planiramo izgradnju postrojenja za preradu pitke vode. Rekao sam da smo radili rekonstrukciju postojeće fabrike pitke vode na Pliješi, a kod Vlade smo kandidovali za budžet za narednu godinu izgradnju novog postrojenja vrijednog 2,5 miliona na brdu Pliješ za preradu vode iz akumulacionog jezera Otilovići. Budžetom opštine planirali smo izgradnju postrojenja Bogiševac, što će značajno povećati kvalitet vode koja dolazi iz Jugoštice. Takođe, ove godine smo dobili donaciju slovenačke vlade od 800.000 eura za izgradnju postrojenja za pitku vodu Breznica. Nažalost, realizacija tog projekta nije počela zbog zastoja u komunikaciji naše države i Slovenije prouzrokovane pandemijom kovid-19, ali sam siguran da ćemo uz državna sredstva koja smo takođe kandidovali uspjeti da taj posao uradimo naredne godine.

Drugi strateški pravac na kome treba da radimo i koji treba da razvijamo jeste ulaganje u projekte koji imaju za cilj upravljanje otpadnim vodama. Mi smo izgradili postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa kojim nažalost imamo problema sa izvođačem, ali siguran sam da ćemo ih riješiti, da ćemo postrojenje pustiti u pogon. U narednom periodu zbog miješanja fekalne i atmosferske kanalizacije i zbog dotrajalosti samog tog sistema moraćemo uložiti značajna sredstva u rješavanje tog problema. Dobili smo donatorska sredstva u iznosu od 300.000 eura za izradu projektne dokumentacije i siguran sam da ćemo kroz kreditna sredstva od Evropske investicione banke, koja su slična kao i sredstva kojima smo izgradili glavni gradski kolektor i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u narednih nekoliko godina obnoviti kanalizacionu mrežu.

I na kraju, jako bitno je da smo intenzivirali radove na toplifikaciji grada. Moram naglasiti da je to projekat vrijedan 9 miliona eura za koji smo dobili 2,5 miliona od EPCG i dobili obećanje od Vlade, nadam se i naredne, da će se ostatak potrebnih sredstava za projekat finansirati iz državnog budžeta. Toplifikacija će značajno unaprijediti kvalitet života u Pljevljima, ali se mora realizovati sa državnog nivoa s obzirom na kapacitete i na mogućnosti Opštine za tako ozbiljan i veliki projekat.

Prijedlog opštinske kase za 2021. godinu do kraja mjeseca

Kakve očekujete da će finansijski biti narednih dvanaest mjeseci?

Naravno, plaše nas efekti korone koji su već uzrokovali određene probleme za javni sektor u primorskim opštinama, smanjenja privrednih aktivnosti što će sigurno uticati i na smanjenje određenih prihoda države, a samim tim i lokalnih uprava. Finansijska situacija značajnim dijelom je poboljšana zbog povećanja naplate prihoda od poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, tako da postoji mala bojazan za ostvarenje budžeta u narednoj godini. Što se tiče prethodne godine, veoma je značajno naglasiti da smo donijeli Odluku o unapređenju i zaštiti životne sredine koja će obezbijediti značajna sredstva za realizaciju ekoloških projekata. Ove godine smo već naplatili milion eura, do kraja godine očekujemo još milion, tako da u narednu godinu ulazimo sa dva miliona prenešenih sredstava koja nijesmo koristili za realizaciju projekata iz oblasti ekologije. Tako da smo jednostavnije i laganije pripremili budžet za 2021. godinu koji je u formi nacrta predat građanima na davanje primjedbi, prijedloga, sugestija. Do kraja mjeseca pripremićemo prijedlog tog finansijskog dokumenta. 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6966 pregleda