Fon der Lajen: Biću snažan zagovornik proširenja na Zapadni Balkan

    2 meseca pre 293 pregleda Izvor: Beta
Foto: X

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Briselu da će, ukoliko bude ponovo dobila mandat na tu funkciju, biti snažan zagovornik proširenja EU na Zapadni Balkan.

Fon der Lajen je na konferenciji za štampu održanoj u Briselu na pitanje da li će proširenje EU na Srbiju i ostatak Zapadnog Balkana biti među njenim prioritetima, ukoliko bude ponovo izabrana za predsjednicu EK, odgovorila da to ostaje proces zasnovan na zaslugama, na čemu će nastaviti da insistira.

„Dobro je vidjeti kako Zapadni Balkan, ali i na primjer Ukrajina i Moldavija, rade sve moguće da sprovedu neophodne reforme i da se kreću napred ka Evropskoj uniji. Tako da ćete me, naravno, u potencijalno sljedećem mandatu, naći kao snažnog zagovornika proširenja na Zapadni Balkan“, rekla je ona.

Na pitanje kada Srbija može da očekuje sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan, Fon der Lajen je odgovorila da EK ima sredstva za taj projekat i da se radi na detaljnoj razradi Plana.

„Radi se o tome da se odluči koje su reforme povezane sa kakvom vrstom investicija i kakav će biti pristup jedinstvenom evropskom tržištu. Rad se odvija veoma dobro. Postoji veliko interesovanje i veliki entuzijazam u državama Zapadnog Balkana. U trenutku kada završimo sa osnovnim principima, može se krenuti sa prvom isplatom“, rekla je ona.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da namjerava da se kandiduje za drugi mandat na toj funkciji i za to dobila podršku svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).