Fon Der Lajen: Zapadni Balkan dalji na evropskom putu od Ukrajine

    5 dana pre 109 pregleda Izvor: Portal Adria

Upitana koliko je Zapadni Balkan povezan sa statusom Ukrajine, i šta se može ponuditi tim zemljama, Predsjednica Evropske komisije Ursula Fon Der Lajen je ukazala da su gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu dalje od Ukrajine.

„Nadam se da ćemo naći rješenje, da ćemo konačno moći da ispunimo naše obećanje i početi pristupne pregovore. BiH, na primjer, može odmah stupiti u pristupne pregovore kada ispuni 14 glavnih tačaka. Bilo je mnogo napretka i tome treba odati priznanje“, rekla je ona.

Fon der Lajen; foto-twitter

Na pitanje koliko će trajati dok Ukrajina postane članica EU, Fon der Lajen je ukazala da je pristupni proces vezan za napredak.

„U rukama je kandidata koliko brzo se kreću u postupku“, rekla je ona ukazujući da su Slovačka i Turska dobile status kandidata 1999, da je Slovačka preduzela sve da primijeni potrebne reforme, te je pet godina kasnije postala članica, a Turska je danas „udaljenija od članstva nego što je ikada bila“, kazala je ona.

Fon der Lajen je prenijela da je stekla utisak da su ukrajinske vlasti visoko motivisane i građani ujedinjeni oko želje da pristupe EU.

„Žele potrebne reforme da primijene što prije. Predsjednik Volodimir Zelenski mi je rekao da bi oni to uradili i ako ne bi bilo riječi o članstvu, zato što je to dobro za zemlju i demokratiju. To je i jedan od razloga zašto smo preporučili Savjetu EU davanje statusa kandidata“, istakla je predsjednica EK.

Na konstataciju da su mnogi mišljenja da EU ne može savladati prijem tako velike, siromašne zemlje, bez reformi, rekla je da Unija mora definisati koje preduslove želi da stvori za potencijalne nove runde proširenja, dodajući da je tu, na primjer, pitanje jednoglasnosti.

Fon der Lajen je ovo poručila u intervjuu austrijskim dnevnicima Viner cajtung i Klajne cajtung.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: