Formiranje vlasti u Pljevljima početkom aprila ?

    1 godina pre 2772 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA –

Redakcija portala „PV Informer“ je posle deblokiranja Ustavnog suda i mogućnosti skorog rješavanja žalbi podnesenih posle završetka lokalnih izbora iz oktobra prošle godine, razgovarala sa više predstavnika političkih partija u Pljevljima. Prema riječima više visokih lokalnih funkcionera, čije partije treba da formiraju novu vlast, a posle pobjede na lokalnim izborima u oktobru prošle godine, nova lokalna uprava bi trebala biti formirana početkom aprila.

Sagovornici smatraju da bi formiranje nove lokalne uprave trebalo odložiti za period posle završetka predsjedničkih izbora, zbog velikih obaveza političkih subjekata oko predsjedničke kampanje,kao i zbog organizovanja sastanaka u vezi dogovora oko raspodjele funkcija u lokalnoj upravi.

Takođe navode da u skorije vrijeme nije bilo sastanaka političkih partija pobjednica na lokalnim izborima, oko dogovora u vezi raspodjele funkcija u lokalnoj upravi, ali je zajednički stav svih sagovornika da ne bi trebalo biti problema oko raspodjele funkcija i konstituisanja lokalne uprave.

Budžet za 2023. godinu nije usvojen u prošloj godini, jer je još aktuelna vlast u opštini Pljevlja očigledno odlučila da te poslove prepusti novoj opštinskoj garnituri. Odlučeno je samo da se obezbjedi privremeno finansiranje u trajanju od 3 mjeseca, koje se završava 31. marta.

Zbog kašnjenja konstituisanja nove vlasti i neusvajanja budžeta za 2023.godinu i ove godine će biti problema oko realizacije mnogih infrastrukturnih projekata i objavljivanja i reaizacije tendera za izvođenje radova u dijelu kapitalnog dijela budžeta.

Aktuelna vlast u proteklih 4-5 mjeseci od završetka lokalnih izbora nije iskazala veliko interesovanje za izradu novog budžeta, a istovremeno političke partije pobjednice lokalnih izbora nisu pokazale veliku žurbu da između sebe podjele funkcije i odblokiranjem Ustavnog suda što prije preuzmu upravljanje gradom.

Mnogi građani Pljevalja smatraju da se radi o neozbiljnom ponašanju i jednih i drugih, a sve na štetu običnih građana, koji od lokalne uprave očekuju konkretne rezultate i rešavanje mnogih nagomilanih problema u gradu, posebno što novca u opštinskoj kasi ima dovoljno za rješavanje osnovnih životnih potreba građana.