Franca: Građani nemaju razloga za brigu, do kraja godine neće biti poskupljenja mesa

    2 meseca pre 242 pregleda Izvor: DAN

foto: pixabay.com

Poslednjih mjeseci širom regiona često se može čuti da na jesen predstoji novo poskupljenje prehrambenih proizvoda, kao posledica nevremena koje je ljetos zahvatilo region i uništilo veliki dio zasada i afričke kuge svinja koja je desetkovala svinjski fond u regionu.

Ipak, kako je za „Dan“ kazao Hilmija Franca, vlasnik jedne od najvećih mesnih industrija „Franca mesopromet“ iz Bijelog Polja, do kraja godine meso u Crnoj Gori neće poskupjeti, niti će biti nestašice. Što se tiče afričke kuge, ističe da se ona desila u okruženju, a oni nabavljaju svinjsko meso sa evropskog tržišta.

– Mislim da do kraja godine, a nadam se i sve do sezone, poskupljenja mesa neće biti. Kako svinjskog, tako i svih ostalih vrsta, odnosno pilećeg, junećeg i telećeg mesa – rekao je Franca i istakao da u ovom trenutku možemo biti mirni što se tiče poskupljenja svih vrsta mesa.

On je naglasio da su kontinuirano na tržištu Evropske unije.

– Što se tiče svinjskog mesa, kontrolisano je i oni sigurno neće pustiti nijednu pošiljku koja nije u redu. Što se tiče goveđeg, telećeg, junećeg i pilećeg mesa, imamo ga dovoljno u okruženju, iako jedan dio uvozimo. I mislim da sigurno neće biti nestašice mesa. A što se tiče povećanja cijena, tu sam siguran da ne bi trebalo da bude poskupljenja do sezone – kazao je Franca.

On je dodao da je registrovao neke cijene koje su obznanjene od strane nekih činilaca na tom tržištu i istakao da se ne slaže sa takvim povećavanjem cijena.

– Ima brendova koji su skupi, ljudi hoće da proberu robu i imaju naviku za određeni brend. Mi imamo naše domaće proizvode. Konkretno, što se tiče pilećeg filea, on u maloprodaji nikako ne može da bude skuplji od 6,50 eura. Što se tiče teletine, plećka je između devet i deset eura, bez kosti, a što se tiče rebara, to je oko šest ili sedam eura – rekao je Franca.

On je kategoričan da sigurno neće doći do povećanja cijena do kraja godine.

-Meso može da košta cenat manje, ali cenat više nikako. Ne samo moja kompanija, nego ni ostali snabdjevači ovom vrstom proizvoda ne bi trebalo da dižu cijene. Mi smo jedan od najvećih proizvođača mesa i ja sa ovog mjesta obećavam da nećemo dirati cijene – poručio je Franca.

Poljoprivrednici u regionu zabrinuti

Brojni poljoprivrednici ranije su upozoravali da je stanje u tom sektoru u regionu veoma loše i da se suočavaju sa ogromnim gubicima, zbog čega znatan broj njih odustaje od proizvodnje.

Iz Srbije su ranije stizala upozorenja da zaposlenima u agrarnom sektoru nedostaje novca za kupovinu sjemena i đubriva, ali i za nastavak proizvodnje.

Predstavnik Udruženja poljoprivrednika iz Južnog Banata Vukašin Baćina ukazao je da jaka povezanost regiona podrazumijeva veliku zavisnost, te da Srbija sama neće imati dovoljno hrane za izvoz, što će se u nekom trenutku prenijeti i na susjedne države. On se plaši većeg uvoza proizvoda iz inostranstva.