GA: Loša ocjena nije iznenađenje, ključ napretka stabilna vlada

    7 meseci pre 217 pregleda Izvor: RTCG

Bolji rezultat u izvještaju Fridom hausa je ostvariv, uz zalaganje buduće vlade, ocijenio je senator Sjedinjenih Država Geri Piters. Fokus, cijeni, treba da bude na borbi protiv korupcije, vladavini prava, te slobodi medija. Iz Građanske alijanse, kažu da ih loša ocjena nije iznenadila, dok ključ budućeg napretka vide u stabilnoj vladi, posvećenoj reformama.

Institucionalne promjene u Crnoj Gori predstavljaju potencijal za napredak, i država u tom smislu može računati na pomoć Sjedinjenih Država, kazao je, komentarišući izvještaj Fridom Hausa, senator SAD Geri Piters.

“SAD će raditi sa novom vladom, novim predsjednikom da osiguramo da se zajedno sa njima borimo da imamo slobodne medije, vladavinu prava i nezavisno pravosuđe, i da se nastavi borba protiv korupcije i organiziovanog kriminala”, kazao je Piters. 

U nevladinom sektoru ocjenjuju da je izvještaj najgori od 2013. da predstavlja upozorenje, ali podsticaj da u narednom periodu treba da se posvetimo reformama. 

“Svakako očekujemo da dođe do nekih promjena 11. juna. Očekujemo stvaranje stabilne jake većine u parlamentu, a samim tim i stabilne jake vlade koja će moći da sprodi te reforme u narednom periodu. Započete reforme u oblasti pravosuđa, stvaranje uslova za vladavinu prava. Nadamo se i da će se realizovati obaveze na putu ka EU”, kaže Pavle Čupić iz Građanske alijanse.