GA: Ponovo pokazana nespremnost za istinske reforme

    5 dana pre 57 pregleda Izvor: RTCG

Izglasavanjem samo jednog člana Sudskog savjeta još jednom je pokazana nespremnost za istinske reforme koje su Crnoj Gori prijeko potrebne, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Грађанска алијанса 

Poslanici crnogorskog parlamenta izabrali su u utorak Radoja Koraća za člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, dok ostali predloženi kandidati nijesu dobili potrebnu tropetinsku podršku.

Iz GA su kazali da je mandat za četiri člana Sudskog savjeta odavno istekao.

“Koga će tačno zamijeniti novi član saznaćemo poslije žrijeba, što smatramo da nije odgovarajući način za popunjavanje mjesta u ovako važnom tijelu”, naveli su iz GA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) podsjetili su da se pred predstavnicima zakonodavne vlasti nalazi još značajnih obaveza kada je riječ o izborima u pravosuđu i apelovali su da se u što kraćem roku izaberu sudije Ustavnog suda, kako bi radio u punom kapacitetu.

“Ukazujemo i na obavezu izbora osobe koja će pokrivati poziciju predsjednika Vrhovog suda, koji je po funkciji takođe član Sudskog savjeta, pa je i ovo pitanje od velikog značaja”, navodi se u saopštenju.

Iz GA su naveli i da je član Sudskog savjeta po funkciji i ministar pravde, pa je pitanje političkog uticaja i dalje značajno u tom tijelu.

“Kakav to negativan efekat može da ima, imali smo prilike da vidimo kada je tadašnji predsjednik Vlade Crne Gore kao koordinator Ministarstva pravde došao u situaciju da da odlučujući glas prilikom izbora sudija”, ističe se u saopštenju.

Kako su kazali, ništa manje nije značajan ni izbor Vrhovnog državnog tužioca kako bi se izašlo iz v.d. stanja u kom se trenutno nalazi.

U takvim političkim okolnostima u Crnoj Gori, prema njihovim riječima, postoji sve manje nade da će se bilo koja od tih obaveza realizovati u skorije vrijeme.

“U više navrata smo ranije ukazivali na negativne posljedice ovakvog postupanja političkih subjekata koji isključivo snose odgovornost za ovako loše stanje u možda i najznačajnijim institucijama”, kaže se u saopštenju.

U GA smatraju da će takvo postupanje poslanika sigurno biti prepoznato od evropskih partnera i da će se sigurno odraziti na godišnji Izvještaj o napretku Crne Gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: