Galić: Za sada nije potrebno zatvaranje svih škola, očekivali smo povećan broj obolijevanja

    24 sata pre 227 pregleda Izvor: Portal RTCG

Transmisija obolijevanja od korona virusa u crnogorskim školama nije za sada zabrinjavajuća da bi se cijeli školski sistem zatvarao, kazao je direktor IJZCG Igor Galić, za Radio Crne Gore.

“Za sada se ne pokazuje neka transmisija koja bi bila zabrinjavajuća da bi se zatvarao cijeli školski sistem. Pratićemo lokalno, po školama i odjeljenima situaciju i davati preporuke, i u skladu sa tim će se i ponašati obrazovne institucije“, kazao je Galić, u emisiji „Radio ordinacija“.

On podsjeća da je po preporukama zauzet stav da škole moraju ostati otvorene, te da je potrebno učiniti sve da djeca idu na nastavu u škole.

„Za sada, imajući u vidu da smo zauzeli stav na osnovu preporuka UNICEF-a i SZO da škole budu otvorene, i da učinimo sve kako bi naša djeca bila u tim objetima, za sada pratimo situaciju. Svakako da smo očekivali da će biti povećan broj obolijevanja u školama“, kazao je Galić.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Crnoj Gori, Galić je kazao da se nalazimo u osjetljivoj fazi kada smo dostigli maksimum u obolijevanju.

„Sve procjene koje se odnose na budući period su vrlo neizvjesne i to će zavisiti od nas samih i od toga na koji način i u kojem obimu ćemo se pridržavati mjera“, naveo je Galić.

Nezahvalno je, dodaje on, procjenjivati kada će doći do pada broja zaraženih.

„Zdravstveni sistem ne može samostalno, bez građana i bez ostalih djelova društva, epidemiju da vrati u normalne tokove“, naveo je Galić i dodao da je zbog toga potreban sveobuhvatan odgovor društva.

„Masovna okupljanja nose veliki rizik, a kontrola mjera se ne može očekivati da bude efikasna ako sami građani, ugostitelji, privreda, ne pomogu jedni drugima“, poručio je Galić.

90 odsto hospitalizovanih nijesu bili vakcinisani

Od momenta kada je u Crnoj Gori dostupna vakcina protiv korona virusa 95 odsto osoba koje su se zarazile nisu bile vakcinisane, a u 90 odsto slučajeva hospitalizovani nijesu bili imunizovani, kaže Galić.

Podaci iz maja kažu da je 86 odsto preminulih nijesu bili vakcinisani.

„Vakcinacijom vi se štitite u suštini od obolijevanja, težih oblika, smrti, sebe, ali i svoje najbliže pogotovo starije. Delta soj, koji je dominantan pokazao je obolijevanje od težih formi i kod mlađih što govori u prilog tome da virus mutira i vakcinacijom pokušavamo da spriječimo njegovo prisustvo u tijelu“, naveo je Galić.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti je u studiji došao do zaključka da nevakcinisani imaju 10 puta veći vjerovatnoću da završe u bolnici i 11 puta veću da preminu od korona virusa, kazao je Galić i pozvao sve građane da se vakcinišu.

Najnovije vijesti

Zvezda čeka Bragu, Vest Hem u Zagrebu

16. septembra 2021. 12:17

Otišao je veliki Dušan Duda Ivković

16. septembra 2021. 10:09

Prognoza vremena – 16. septembar

15. septembra 2021. 22:21

Cijene u avgustu porasle 3,1%

15. septembra 2021. 20:43

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 25869 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11609 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10673 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10042 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9214 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8724 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8550 pregleda
%d bloggers like this: