Gašenjem TE bez posla tri hiljade radnika

    1 mesec pre 828 pregleda Izvor: rtcg.me

Informacija da postoji opasnost od gašenja Termoelektrane zabrinula je Pljevljake. Predsjednik opštine Igor Golubović procjenjuje da bi bez posla ostalo gotovo tri hiljade radnika, ali i da bi to značilo nove ekološke probleme. Državni sekretar za energetiku Nikola Vujović smatra da bi Vlada trebalo da iskoristi ranije iskazanu spremnost Energeteske zajednice za zahtjeve Crne Gore i da u pregovorima dobije produžetak broja radnih sati.

Eventualnim gašenjem Termoelektrane eskalirali bi i ključni problemi Pljevalja, pa je potrebno učiniti napor da se prevaziđu postojeće administrativne barijere, zbog kojih je ugrozen rad elektrane ocijenio je u izjavi za našu televiziju predsjednik opštine Igor Golubović. Na prvom mjestu povećala bi se nezaposlenost.

U slučaju gašenja TE produbili se i ekološki problemi. Bez prihoda od Rudnika i TE Budžet opštine bi bio manji za sedam do osam miliona eura i iznosio bi oko 11 miliona što je premalo smatra Golubović..

Bivši državni sekretar za energetiku i član odbora direktora EPCG Nikola Vujović ne vidi ekskluzivu u saopštavanju informacija da je TE Pljevlja potrošila odobrenih 20.000 radnih sati jer je riječ o davno otvorenoj temi koja je aktuelna i u Regionu.

Zbog ispunjavanja preuzetih međunarodnih obaveza Sekretarijat Energetske zajednice je u pregovorima sa ranijom Vladom iskazao spremnost da izađe u susret zahtjevima Crne Gore o produžetku broja radnih sati pljevaljske elektrane.

Spremnost energetske zajednice da odobri produženej rada TE Pljevlja trebalo bi iskoristiti, smatra Vujović, jer su na zakašnjenje ekološke rekonstrukcije uticali objektivni razlozi.

Pljevljaci strahuju zbog neizvjesne sudbine TE jer ona za sobom povlači i sudbinu cijelog grada.

O opasnosti gašenja TE Pljevlja zbog potrošenog broja odobrenih radnih sati u režimu rada bez rekonstrukcije, javnost je prekjuče ponovo upozorio ministar Mladen Bojanić, ali se u Pljevljima nadaju da će se ranije započeti pregovori uspješno okončati i da će Te i Rudnik nastaviti rad.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 4. mart

3. marta 2021. 21:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15804 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8177 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7338 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6992 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6963 pregleda