Gdje bogataši kupuju NEKRETNINE? Oni biraju ova TRŽIŠTA

    2 meseca pre 309 pregleda Izvor: kolektiv.me

Prema novoj studiji, ultrabogati traže bolji životni stil i snažna ulaganja kada je u pitanju kupovina sledećeg doma.

Četvrtina američkih pojedinaca s ultravisokim prihodima, ili onih koji „vrijede“ 30 miliona dolara ili više, planira da kupi stambenu nekretninu ove godine, prema izvještaju Douglasa Ellimana i Knight Franka o bogatstvu. Prema izvještaju, prosječan ultrabogati pojedinac već posjeduje četiri kuće. Jedna četvrtina njihovog rezidencijalnog portfelja je izvan matične zemlje.

Kada su u pitanju prioriteti za njihovu sledeću veliku kupovinu, ultrabogati su na vrh popisa svrstali “stil života” i “ulaganje”, a slijede ih porezi i sigurnost.

Dok su luksuzne nekretnine bile izložene mnogim istim pritiscima kao i ostatak tržišta – slaba ponuda, spora prodaja, rastuće cijene – ultravisoke nekretnine prošle su nešto bolje. Prošle godine u SAD su 34 prodaje bile veće od 50 miliona dolara, što je pad u odnosu na 45 u 2022, ali i dalje daleko više u odnosu na godine prije pandemije.

Uz stabilizaciju kamatnih stopa i mogući pad ove godine, stručnjaci za nekretnine kažu da postoje rani znakovi da luksuzna ponuda raste, što bi moglo dovesti do veće prodaje.

„Ako vidimo zaokret prema nižim stopama ili barem više povjerenja da inflacija ide u pravom smjeru, mislim da ćete ponovno početi da vidite kako se zalihe povećavaju”, rekao je za CNBC Lijam Bejli, partner i globalni menadžer istraživanja u Knightu Franku, prenosi Investitor.

Izvještaj predviđa da će američko tržište luksuznih nekretnina s najboljim rezultatima ove godine po rastu cijena biti Majami, s očekivanim porastom od 4%. Njujork je zauzeo drugo mjesto u SAD s očekivanim rastom cijena od 2%, a slijedi ga Los Anđeles s rastom od 1%.

Globalno, očekuje se da će najveće tržište za luksuzne nekretnine biti Oklend, Novi Zeland, s predviđenim rastom cena od 10% u 2024. Mumbaj je na drugom mjestu, s 5,5%; sledi Dubai (5%); Madrid (5%); Sidnej (5%); i Stokholm (4,5%).

Prošle godine je 100 najvećih svjetskih tržišta luksuznih nekretnina zabeležilo solidan rast od 3% na prosječnoj ceni. Tržište luksuznih nekretnina s najboljim rezultatima na svetu bila je Manila, Filipini, s rastom od 26%, djelimično podstaknuto ulagačima koji su bježali iz Hong Konga i Kine. Dubai je na drugom mjestu s rastom cijena od 16%, a slijede ga Bahami s 15% i region Algarve u Portugalu s 12%.

Među najnižim rastom prošle godine bili su Njujork, s padom cijena od 2%, i San Francisko, koji je u osnovi ostao nepromijenjen sa 0,5%. Najveći pad u svijetu među glavnim tržištima zabilježio je Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje su cijene pale 8%.

Bejli je rekao da ultrabogati američki kupci sve više odlaze u inostranstvo. Rekao je da su kupci iz SAD sada vodeći strani kupci ultrakvalitetnih nekretnina u Londonu – onih čija je cijena veća od 10 miliona dolara. Takođe su sve aktivniji u Evropi.

„Postali su prilično prisutni, toliko su sada uočljiviji u Italiji, Francuskoj i Portugalu, više nego što su bili”, rekao je Bejli. “Mislim da su američki kupci postali puno srećniji u istraživanju i razmišljanju o alternativama.”

Ipak, milion dolara ne može kupiti ono što je moglo ranije u SAD i inostranstvu. U Monaku, najskupljem tržištu nekretnina na svijetu, milion dolara donosi vam 172 kvadratna metra prvoklasne nekretnine, prema Wealth Reportu. U Aspenu dobijete 215 kvadrata, dok u Hong Kongu dobijete 237, što čini da Njujork izgleda kao dobra ponuda s 367.