Generalni sekretar USS Srđa Keković razgovarao sa predstavnicima radnika preduzeća “Grijanje” i “Komunalne usluge”

    11 mjeseci pre 927 pregleda Izvor: PV Informer

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković  sa saradnicima, danas je razgovarao sa radnicima pljevaljskih komunalnih preduzeća “Grijanje” i “Komunalne usluge” da bi posle toga organizovao pres za predstavnike medija.

Prisutnim novinarima su se pored generalnog sekretara obratili i Branko Pejović predsjednik sindikata zaposlenih u komunalnim preduzećima Crne Gore, Miladin Sekulić povjerenik Unije sindikata Crne Gore za opštinu Pljevlja, Vukadin Šljukić predsjednik sindikalne organizacije “Komunalne usluge” i Mileta Bjeković predsjednik sindikalne organizacije preduzeća “Grijanje”.

Srđa Keković je naglasio da je neprihvatljivo da preduzeća od posebnog društvenog značaja čiji je osnivač opština Pljevlja 10 odnosno 11 mjeseci ne izmiruju zarade radnicima, dok kompletna administracija u opštini Pljevlja ima redovna primanja. On je naveo da je sa saradnicima posjetio kotlarnicu u Skerlićevoj ulici i bio zaprepašćen uslovima u kojima rade zaposleni, sa sredstvima za rad koja kao da su bukvalno sa kraja prošlog vijeka i početka ovog vijeka. On smatra da su uslovi takvi, da su radnicima prevashodno životi ugroženi i zdravlje, zbog uslova u kojima rade na kotlovskim postrojenjima u neuslovnim podrumskim prostorijama.

Branko Pejović predsjednik Sindikata zaposlenih u komunalnim preduzećima Crne Gore je istakao da ne razumije šta fali opštini Pljevlja kao osnivaču ovih preduzeća koja je angažovala radnike da vrše usluge građanima, a da ovim preduzećima ne žele da pomogne da prevaziđu krizni period u poslovanju, pogotovo što se radi o platama koje se kreću od 250-350 eura i što u tim preduzećima nije veliki broj radnika. Takođe smatra da bez angažovanja opštine Pljevlja kao osnivača ovih preduzeća nema izlaska iz krize posebno što se radi o preduzećima od šireg društvenog značaja.

Miladin Sekulić povjerenik Unije sindikata Crne Gore za opštinu Pljevlja je istakao da će Unija Sindikata Crne Gore ovih dana organizovati pokretanje Peticije solidarnosti za sve članove Unije slobodnih sindikata i drugih Sindikalnih udruženja kao i sve sugrađane, planirano je i obraćanje odborničkim klubovima u opštini Pljevlja i zatražiti podrška od istih na rešavanju postojećih problema. On takođe smatra da je opština Pljevlja kao osnivač dužna da riješi probleme u ovim preduzećima. Takođe Unija sindikata smatra da treba vratiti subvencije komunalnom preduzeću “Grijanje” koje su ranije postojale. Sasvim je jasno da ako se ne dođe do rješenja, svi građani Pljevalja koji su korisnici usluga ova dva komunalna preduzeća će takođe biti u problemu zbog nemogućnosti isporuke usluga grijanja i pogrebnih usluga od strane ova dva komunalna preduzeća.

Prisutnima se obratio i Vukadin Šljukić predsjednik sindikalne organizacije “Komunalne usluge” koji je prisutne upoznao sa izuzetno teškom situacijom u kojoj se nalazi ovo komunalno preduzeće i ukazao da su radnici i njihove porodice dostigli krajnje granice ljudske izdržljivosti i da je krajnje vrijeme da u saradnji sa lokalnom upravom ovi problemi budu prevaziđeni. On je saopštio da je danas 312 dana od kad kasni isplata ličnih dohodaka, ali radnici neće pristupiti radikalnim mjerama već će rješenje tražiti u institucijama sistema jer i dalje vjeruju da se može obezbjediti plan mjera za sanaciju stanja i problemi biti prevaziđeni.

On je naveo da su predstavnici radnika prije više od mjesec dana uz prisustvo Srđe Kekovića i Ivane Mihajlović iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore, predsjednika sindikalnih organizacija i direktora preduzeća, imali sastanak sa predsjednikom opštine i njegovim saradnicima na kome je od strane opštine Pljevlja dogovoreno da će R.J. “Parking” koja posluje u okviru “Komunalnih usluga” sa 10 radnika biti pripojeno komunalnom preduzeću “Čistoća” kao i da se nađe mogućnost da se obezbjedi jedan do dva lična dohotka. Pored toga obećano je da će na javni poziv Vlade Crne Gore zainteresovani radnici biti u mogućnosti da napuste svoja radna mjesta uz isplatu otpremnina.

Od svega obećanog do sad ništa nije realizovano, iz čega proizilazi da naši osnivači potvrđuju staro pravilo: “Da sit gladnom ne vjeruje, a posle 11 mjeseci ni gladan sitom više ne vjeruje”. Navodi i da od 2016. godine nisu isplaćeni ni doprinosi, radnicima se sa obračunskih lista plata koje ne primaju odbijaju razni iznosi koji se ne uplaćuju onima kojima su namjenjene, kao što su pojedina preduzeća i osiguravajuća društva, pa pojedinci imaju probleme sa sudskim izvršiteljima. Ne primjenjuje se Kolektivni ugovor o obračunu ličnih dohodaka i još mnogo toga.

Na kraju obraćanja sindikalnih predstavnika, predstavnici medija su postavili više pitanja, radi pojašnjenja mjera koje će pokrenuti Sindikalno rukovodstvo da bi u saradnji sa osnivačem prevazišli evidentno velike probleme u funkcionisanju ovih pljevaljskih komunalnih preduzeća.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6618 pregleda