Godinu dana od uvođenja neradne nedjelje u trgovinama

    3 meseca pre 183 pregleda Izvor: cdm.me

Za oko 37 hiljada zaposlenih u sektoru trgovine današnji dan je posebno bitan. Prije tačno godinu Crna Gora je uvela neradnu nedelju, a tog 20. oktobra 2019. godine na ulicama crnogorskih gradova je viđena neobična slika nakon više decenija.

Naime, na osnovu izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini toga dana su zatvorene prodavnice, a trgovci su konačno odmarili nedjeljom.

Zakonom je predviđeno da se nedjeljom i praznicima kupovina može obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, sredstava za zaštitu biljaka ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za kupovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Nedjeljom se može trgovati i na pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Ranije je Odbor udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore uputio apel Ministarstvu ekonomije da još jednom razmotri mogućnost izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, u članu 35a, i time trgovcima omogući rad nedjeljom tokom turističke sezone i državnih praznika. Takođe, apelovano je na Ustavni sud da u najkraćem vremenu ocijeni ustavnost navedenog člana Zakona. Ustavni sud još uvijek nije donio odluku o ukidanju neradne nedjelje.

Sindikati se protive zahtjevu privrednika.

Podsjećamo, zakonom se predviđa da će poslodavci koji prekrše odredbu i otvore radnje nedjeljom biti novčano sankcionisani od 1.000 do 10.000 eura, a predviđeno je i zatvaranje objekta.

Najnovije vijesti

Skuplje sve vrste goriva

18. januara 2021. 12:50

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13336 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8025 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7199 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6638 pregleda

Kupiću vodenicu i vratiti je crkvi

19. juna 2020. 6526 pregleda
%d bloggers like this: