Godišnje u Brezoviku se liječi 400 građana od karcinoma pluća

    3 godine pre 407 pregleda Izvor: kodex.me
Skupštinski odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje jednoglasno je podržao Predlog zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda. Riječ je o dobrom zakonu jer je njegov osnovni cilj, kazao je predsjedavajući poslanik DPS-a Suad Numanović zaštita i zdravlje građana Crne Gore.

Podaci Instituta za javno zdravlje su, kako je rekao, alarmantni, jer pokazuju da se godišnje u bolnici u Brezoviku liječi 400 građana Crne Gore od karcinoma pluća, prenose Dnevne novine.

“Ovaj zakon je bitan, jer su podaci koje dobijamo od Svjetske zdravstvene organizacije upozoravajući. Prema njihovim predviđanjima 2030. godine godišnje će u svijetu umrijeti oko 10 miliona stanovnika od posljedica upotrebe duvanskih proizvoda. To su podaci koji nas pozivaju na ozbiljnost i kod donošenja i sprovođenja ovog zakona”, kazao je Numanović.

Liječenje jednog oboljelog od karcinoma pluća, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović državu košta više desetina hiljada eura, odnosno prema podacima iz 2015. godine oko 70.000 eura.

“Dokazano je da pušači imaju 20 puta veću vjerovatnoću da obole od raka pluća u odnosu na nepušače i da konzumiranje duvanskih proizvoda za posljedicu ima nastanak maligniteta pluća kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena. Takođe, istraživanja i podaci zdravstvenih profesionalaca ukazuju na snažnu povezanost pušenja, kako aktivnog tako i pasivnog, sa 24 vrste različitih oboljenja” naglasio je ministar.

Postojeći zakoni koji se odnose na ovu oblast, kako je rekao, nisu dali očekivane rezultate.

“Za nepunih sedam godina naplaćeno je svega 2,7 miliona eura po osnovu taksi, što je u prosjeku godišnje nešto manje od 500.000 eura. Ti budžetski prihodi su zaista simbolični i svakako nemjerljivi u odnosu na štetne posljedice upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima i neuporedivo niski u odnosu na utrošak sredstava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja”, ocijenio je Hrapović.

Sve to je, kako je istakao, alarm za crnogorski sistem koji ukazuje na potrebu unapređenja, prije svega, preventivnog djelovanja.

“Jedna od mjera odnosi se i na potpuno zakonsko ograničavanje upotrebe duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru. Stoga je ovim Predlogom zakona propisan jasan prohibitorni stav po pitanju pušenja, prije svega, u zatvorenom prostoru”, naglasio je Hrapović.

Novim zakonskim rješenjem, kako je objasnio, strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom dijelu zatvorenog prostora u kome poslove, između ostalog, obavljaju državni i lokalni organi i službe; prostora u kome se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost; socijalna zaštita; sport i rekreacija; trgovinska djelatnost; proizvodnja, promet i skladištenje hrane; snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.

“Još važnije, ne dozvoljava se pušenje u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Dakle, u djelovima kafića, barova, restorana u kojima se služi piće ili hrana, strogo je zabranjeno pušenje”, precizirao je ministar.

Usvajanjem ovog zakona, kako je kazao, automatski prestaje da važi Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima.

“To znači, da više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje. Ali, postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu”, rekao je Hrapović i dodao da su u tom smislu ovim zakonom jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.

Uvažavajući zahtjev Privredne komore i priređivača igara na sreću, a s obzirom na specifičnost priređivanja igara na sreću u ovim prostorima, kako je kazao, izuzetak su jedino kazina kojih je trenutno u sistemu pet.

“Naglašavam da su kazina izrazila spremnost da pored posjedovanja specifičnih ventilacionih aparata i prečišćivača vazduha plaćaju i takse u iznosu i na način koji odredi Vlada”, istakao je Hrapović.

Novim zakonom zadržane su odredbe iz prethodnog zakonskog akta koje se odnose na zabranu reklamiranja, propisivanje uslova proizvod nje, prometa i obilježavanja duvanskih proizvoda, zaštitu maloljetnih lica i slično.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20 . januar

19. januara 2022. 23:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32928 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14348 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13756 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13463 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12608 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12228 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11924 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11805 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10817 pregleda
%d bloggers like this: